Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

      

26. srpnja 2011. godine

Sv. Joakim i Ana         

 

          Uz kapelu sv. Lovra u Žukovcu, a to je predio zapadno od franjevačkog samostana u podnožju brda sv. Ilije, naša župa ima, samo kojih par stotina metara niže prema moru, i kapelu sv. Ane. Ona se spominje prvi put pri vizitacija biskupa A. Gozze. g. 1625. To je tipična zavjetna kapela i po stilu i po veličini, okrenuta oltarom prema istoku i s preslicom za zvono nad ulaznim vratima. Na oltaru je u drvenom okviru bila slika sv. Ane. Prije nekoliko godina je ta slika uređena i izložena uz svetište župne crkve Pomoćnice kršćana u Orebiću. Kapela je sada u relativno dobrom stanju zahvaljujući posebno obitelji Jurković. Prošle godine je krov popravljen i zidovi unutra fugirani. Ove godine je meštar Ivo Sardelić postavio nova vrata.

          Na blagdan sv. Ane u kapeli je bila zavjetna sv. Misa. Okupilo se dvadesetak vjernika. Iako se činilo da će biti ružno vrijeme, ipak je jutro bilo obasjano suncem. Pogled od kapele na pelješki kanal i otoke Korčulu, Badiju i Vrnik pa sve dalje prema pučini, isplatio je napor dugog i ne baš lakog puta do kapele.

          O sv. Joakimu i sv. Ani u Svetom Pismu nema spomena. Njihovo se ime prvi put spominje u apokrifnom spisu iz II. stoljeća, koji se naziva Protoevanđelje sv. Jakova. Spomenimo da sv. Anu naročito mole za pomoć žene željne poroda, trudnice i porodilje, majke općenito. Također su je naročito štovali zlatari, rezbari, rudari i konjušari. ..(Galerija...>>)