Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. kolovoza 2023. godine

Sv. Rok, priznavalac

 

   U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo ove godine po treći put proslavili sv. Roka sv. Misom u osam sati u župnoj crkvi kao i u devet sati u naselju Postup, gdje se nalazi kapela posvećena sv. Stjepanu i sv. Roku. U 18 sati je bila sv. Misa u Karmenu, uz crkvu Gospe Karmelske, gdje je kapela sv. Roka, koja se u pisanim dokumentima prvi put spominje pri vizitaciji biskupa A. Gozze 1625 g.

   Sv. Mise je, kao i uvijek, predmolio župnik don Marko. Vrijeme je bilo vruće i sparno, a ipak je na sv. Misama bio uobičajeni broj vjernika. Župnik na početku sv. Misa pozdravio prisutne i imenjake sv. Roka. Spomenuo je i zajedničku čestitku našem o. biskupu Roku. U prigodnoj homiliji je na primjeru sv. Roka naglasio kako su i u ovo naše vrijeme aktualne i nužno potrebne dvije stvarnosti istinskog ljudskog i vjerničkog života, a to su bogoljublje i čovjekoljublje. Također je riječima sv. Majke Terezije rekao kako 2kuge današnjeg doba, ako se liječe pravim Božjim lijekom, ne mogu osakatiti ljubav, ne mogu uzdrmati nadu, ne mogu nagristi vjeru, ne mogu uništiti pouzdanje i mir, ne mogu ubiti prijateljstvo, ne mogu okupirati dušu i ne mogu ukinuti vječni život.“

   U Karmenu je na kraju sv. Mise bila procesija s kipom sv. Roka oko crkve Gospe Karmelske do kapele sv. Roka gdje je onda, nakon završnom misnog blagoslova, kip sv. Roka postavljen na njegovo mjesto, a sudionici slavlja su se mogli, kao i prethodnih godina, osvježili pripravljenim hladnim sokovima i keksima.

(Galerija 1>) (Galerija 2>)