Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

02. kolovoza 2023. godine

Gospa od Otoka

 

   Blagdan Gospe od Anđela, Gospe od Milosti ili Porcijunkulu, koji vjernici naše župe Pomoćnice kršćana u Orebiću, kao i vjernici drugih župa na Pelješcu i otoku Korčuli slave kao Gospu od Otoka (otok Badija nedaleko od grada Korčule), proslavili smo sv. Misom ujutro u 8 sati u župnoj crkvi, a popodne smo, malo prije 16 i malo prije 17 sati, brodom obitelji Petričević „Papa“ hodočastili Gospi od Otoka, gdje je najprije bila mogućnost za ispovijed, a potom svečana pjevana sv. Misa.

   Upravitelj samostana fra Ivan Sesar je prije početka sv. Mise pozdravio sve hodočasnike, svećenike, redovnike i redovnice, a posebno članove korčulanskih bratovština, koji su dopratili sliku Gospe od Otoka. Slika se inače čuva u korčulanskoj katedrali, a bit će vraćena na svoje mjesto na oltaru u samostanskoj crkvi na Badiji nakon dovršenja uređenja crkve. Na slavlju se prikupilo tristotinjak hodočasnika, domaćih vjernika i gostiju čak iz Južne Koreje, koji obavljaju jednotjedne duhovne vježbe u badijskom samostanu.

   Na kraju sv. Mise, a prije misnog blagoslova, fra Jozo Zovko je izmolio porcijunkulski oprost pred slikom Gospe od Otoka, a svi su se u atriju samostana i ispred crkve mogli osvježiti hladnom vodom. Oko osam sati su bratimi iz Korčule otpratili Gospinu sliku nazad u Korčulu, a hodočasnici iz Orebića su se u 19,30 i u 20,30 istim brodom dolaska „Papa“ vratili svojim domovima.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)