Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

13. lipnja 2023. godine

Sv. Antun Padovanski, prez. i n.

 

   Blagdan sveca čitavoga svijeta, sv. Antuna, koji se rodio 1195. g. u Lisabonu, a umro 1231. g. u talijanskom gradu Padovi, pa zato i nosi naslov Padovanski, proslavili smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću kao i prošlih godina. Jutarnja sv. Misa je bila u 9 sati u kapeli sv. Antuna u Stankovićima, a sv. Misa i procesija s kipom sv. Antuna oko župne crkve u 18 sati.

   Vrijeme je bilo prekrasno, toplo i bez vjetra tako da je u slavljima sudjelovalo dosta vjernika, osobito majki s djecom. U posebno lijepo uređenoj i obnovljenoj kapeli sv. Antuna u Stankovićima sv. Misu i krunicu i litanije na čast sv. Antuna prije sv. Mise je predmolio župnik don Marko. Na početku je uz pozdrav posebno istaknuo činjenicu da u našoj župi ima oko sto pedeset osoba koje nose ime sv. Antuna, a u prigodnoj homiliji je govorio o 'mračnom srednjem vijeku' sa svijetlim točkama poput sv. Franje i sv. Antuna. Na kraju sv. Mise je bio blagoslov cvijeća i djece.

   U župnoj crkvi smo prije sv. Mise također molili krunicu i litanije sv. Antuna, a na završetku procesije smo zapjevali “Ah, čudesa tražiš gle“ i molili Božji blagoslov djeci i cvijeću po zagovoru sv. Antuna.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)