Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

06., 07. i 08. travnja 2023. godine

Sveto trodnevlje

 

   Veliki tjedan smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću započeli četrdeset satnim klanjanjem, od Cvjetnice do Velikog utorka uvečer, kada je bio svečani blagoslov s Presvetim. Vjernici također posebno proživljavaju Sveto trodnevlje, tj. Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu. Ta tri dana su vrhunac priprave za Uskrs pa ih treba proživjeti u molitvi, miru i sabranosti.

   Na prvi dan trodnevlja, Veliki četvrtak, započeli smo Misu Večere Gospodnje u 19 sati i imali obred pranja nogu učenicima. Ove godine učenici su bili: Matko Brkić, Danijel Dankić, Boris Grljušić, Dražen Ivaković (zamijenjen po sinu Alenu), Ivan Jurković, Ivan Kurilj, Boris Radić, Karlo Šain, Roko Šundrica, Perica Tolj, Vinko Tolj (zamijenjen po sinu Mariu) i Luka Vidović (zamijenjen po tastu Juri Brkiću). Kao i uvijek na ovaj dan župnik don Marko je u homiliji ukratko protumačio njegov trostruki značaj: ustanova Euharistije, uspostava svećeničkog reda i zapovijed ljubavi, a poslije popričesne molitve učenici su sudjelovali u prijenosu Presvetog na oltar svete Obitelji, gdje je uprizoren „Isusov grob“. Nakon obreda u crkvi druženje je nastavljeno u župnoj dvorani. Jelovnik je bio, kako je i propisano: janjetina s ražnja, gorko zelje i kruh.

   Obredi Velikog petka su također započeli u 19 sati. „Muku“ po Ivanu su, kao i na Cvjetnicu, čitali lektori (čitači) i članovi našeg Mješovitog zbora. „Historikuma“ su čitali Tonko Kapiteli i Toni Ćurković. Poslije Sveopće molitve, otkrivanja i ljubljenja križa, uz pjevanje „Puče moj“, bila je pričest, a nakon završne molitve uslijedila je tradicionalna procesija s moćima Kristova križa uobičajenim putom kroz naše mjesto.

   I obrede Velike subote smo započeli u 19 sati blagoslovom ognja i uskrsne svijeće ispred crkve. Uz trostruki poklik „Svjetlo Kristovo“ uskrsna svijeća je postavljena na njeno mjesto uz oltar i župnik je otpjevao njezin hvalospjev. Vjernici su kroz to vrijeme držali upaljene svoje svijeće. Čitanja u uskrsnom bdijenju su imali naši lektori, a nakon „Glorije“ i kratke homilije, blagoslovljen je krsni zdenac. Za vrijeme obnove krsnih obećanja vjernici su ponovo upalili svijeće. Na kraju slavlja župnik je, kao i uvijek, blagoslovio pripravljenu hranu.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)