Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

02. travnja 2023. godine

Cvjetnica - Nedjelja muke

 

   Proslava Cvjetnice - Nedjelje muke, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, nije se mogla odvijati na uobičajeni način, tj. izostala je procesija oko crkve nakon blagoslova grančica palmi i maslina, jer je baš pred početak sv. Mise u 10 sati počela padati dosta jaka kiša. To je bio i razlog da je crkva bila dupkom puna. Zato je župnik don Marko, nakon pozdrava i uvoda prošao kroz crkvu blagoslivljajući grančice blagoslovljenom vodom uz pjevanje antifone „Židovska su djeca…“ i psalma 24 (23) „Gospodnja je zemlja i sve na njoj, svijet i svi koji na njemu žive…“.

   Nakon zborne molitve uslijedila su misna čitanja i Muka. I ove godine su prikaz „Muke“ i čitanja imali naši lektori, a „historikuma“ u prikazu „Muke“ čitali su naizmjence Tonko Kapiteli i Toni Čurković.

   U kratkoj prigodnoj homiliji župnik je, između ostalog rekao da se „nije dobro u društvu prilagođavati njegovim idolima i tabuima, njegovim slikama zavodljivosti i fetišizma, zamkama svijesti i lažne slobode. Ne smijemo nikad pristati da nam život bude moderni Babilon bljutavosti i sladunjavosti. Danas se moramo, u ime Onoga, kojeg su nekoć žrtvovali religija, država i društvo, solidarizirati sa žrtvama religija, država i društava i vidjeti da je taj Žrtvovani naš brat, osloboditelj i otkupitelj“.

   Na kraju sv. Mise je izloženo Presveto na četrdeset satno klanjanje.

(Galerija 1>)