Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

25. - 26. ožujka 2023. godine

Planinarski križni put Viganj – Orebić - Trpanj

 

   Studentski katolički centar u Splitu (SKAC_ST) je ove subote i nedjelje, po sedamnaesti put, organizirao ovogodišnji planinarski križni put od Vignja preko planine sv. Ilija do Orebića i od Orebića preko brda Vlaštice do Vrućice i Trpnja. SKAC_ST je, kako sami o sebi kažu, neprofitna udruga civilnog društva koju vode vjernici laici, a koja se bavi mladima u duhu kršćanskoga svjetonazora, s posebnim naglaskom na studente. Djeluje na području Grada Splita i šire. Rad SKAC_ST-a inspiriran je Sv. pismom, tradicijom Crkve te Socijalnim naukom Crkve. Zadatak je SKAC_ST-a pružanje podrške mladima u razvijanju njihovih kvaliteta s ciljem njihova osobnog rasta i sa željom da se na dobro organiziran način, kako zajednički tako i pojedinačno, aktivno uključe u društvo u skladu s kršćanskim vrednotama.

   U subotu je oko sto pedeset mladih rano ujutro s tri autobusa došlo iz Splita u Viganj gdje ih je dočekao župnik don Josip Mudri. U Vignju su doručkovali i započeli svoj križni put koji ih je vodio visoko na planinu sv. Ilija. U popodnevnim satima su se spustili do samostana Velike Gospe ponad Orebića i tu imali šestu postaju. Gostoprimstvo su im iskazali fra Šimun i fra Milan, a oko 19 sati su došli u našu župnu crkvu Pomoćnice kršćana u Orebiću. Župnik don Marko je pozdravio sve mlade, kao i p. Hrvoja Mravka, isusovca, koji također s mladima i sa nekoliko isusovačkih novaka sudjeluje na križnom putu. Najprije su mladi izmolili sedmu postaju Križnog puta, a potom je p. Hrvoje predmolio kratko klanjanje. Za vrijeme klanjanja i nakon njega sv. Mise pjesme su pjevali mladi uz pratnju dviju gitara. Po završeatku sv. Mise su članovi HGSS-a Orebić, koji mlade prate na cijelom njihovom putu, u župnoj dvorani i crkvenom dvorištu poslužili večeru, a mladi su prespavali u dvorani orebićke osnovne škole, odakle su u nedjelju ujutro, nakon posluženog doručka, nastavili put prema Vrućici i Trpnju.

   Sve se lijepo odvijalo zahvaljujući mnogima koji su nesebično darovali svoje vrijeme i materijalnu pomoć. PKP tim Skac-a, na čelu sa Ivanom Maganjić i Jakovom Mikulić, posebno zahvaljuju župnim uredima Viganj i Orebić, HGSS-u Orebić, Općini Orebić, Osnovnoj školi Orebić i obiteljima Tonča Antunovića, Darka Prižmića, Petra Prizmića, Kristijana Lalete i Marije Turić kao i svim njihovim suradnicima.

(Galerija 1>)