Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

02. ožujka 2023. godine

Dan braka i obitelji u Pelješkom dekanatu

 

   Tjedan susreta obitelji na području Dubrovačke biskupije je prvi put organiziran 2018. godine i određen je jedan dan za susret u svakom dekanatu. Te je godine za naš dekanat bio susret u samostanskoj crkvi Gospe Delorite u Kuni. Održan je susret i 2019. g. i bio je ovdje u Orebiću. Zbog pandemije koronavirusa ovih susreta nije bilo kroz protekle tri godine. Ove godine su obnovljeni ovi susreti u svim dekanatima naše biskupije, a u našem dekanatu je ponovo susret ovdje u Orebiću.

   Kao i prošlih godina ove susrete je organiziralo Vijeće za život i obitelj naše biskupije na čelu sa pročelnikom don Marinkom Šljivićem. Na ovom susretu u Orebiću, u župnoj crkvi Pomoćnice kršćana, don Marinko je imao predavanje pod naslovom “Odgajati za vrednote” u kojem je, između ostalog, rekao: „Obitelj treba postati, ako to nije, graditeljica vrednota, a temeljna vrednota, koju obitelj treba živjeti, dostojanstvo je ljudske osobe, jer je čovjek slika Boga Stvoritelja“.

   Uslijedilo je svjedočenje o bračnom i obiteljskom životu bračnog para Ane i Srđa Portolan, članova biskupijskog Vijeća za život i obitelj. Oni su na iskustvu vlastitog života posvjedočili Božju ljubav prema svakom čovjeku, osobito prema onima koji, kao članovi obitelji, nose teški životni križ i bore se za dobrobit pojedinog člana kao i za obitelj u cjelini.

   Euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović u zajedništvu sa svećenicima Pelješkog dekanata. Moto biskupove propovijedi je bilo 'Ono što moliš, to i vjeruj' prema Isusovim riječima: „Ištite i dat će vam se! Tražite i naći ćete! Kucajte i otvorit će vam se!“ (Mt 7, 7-12) Nakon propovijedi bračni parovi su obnovili svoja bračna obećanja i zahvalili Bogu za svog bračnog druga. Također su zamolili Božji blagoslov za nastavak bračnog i obiteljskog života.

   Na kraju su riječ pozdrava i zahvale uputili župnik don Marko i dekan Pelješkog dekanata don Alen Keri. Susret je završio u župnoj dvorani, gdje su se sudionici susreta mogli okrijepiti domaćim specijalitetima.

(Galerija 1>)