Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24., 25. i 26. prosinca 2022. godine

Božićno vrijeme

 

   Nakon dvije godine problema s korona virusom, ove smo godine malo odahnuli i imali u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, makar donekle, Božić kao i godinama prije. Drugi tjedan došašća smo imali trodnevnu duhovnu obnovu, koju je i ovaj put vodio fra Josip Ikić, profesor iz Visokog. Imali smo i sv. Mise „Zornice“ kroz cijeli advent i akciju prikupljanja pomoći za najpotrebitije u našoj župi. Bio je također i božićni koncert, a župnik don Marko je pohodio tridesetak starijih i nemoćnih osoba u župi.

   Na polnoćki se okupio mahom mlađi svijet, a svirao je naš orkestar (orgulje – Marina; harmonika – Tin; gitara – Ivo i mandolina – Neno). Božićne pjesme je pjevao naš mješoviti zbor. Crkvu, u kojoj dominiraju jaslice, i ove godine je lijepo uredila s. Anita, dominikanka.

   Na Božić je bilo lijepo vrijeme pa se na sv. Misi u 10 sati okupilo dosta vjernika. Pjevao je naš mješoviti zbor. Župnik je, kao i prošlih nekoliko godina, dijelom interpretirao, a dijelom pročitao božićnu čestitku našeg biskupa Roka, u kojoj biskup, vođen riječima Izaije proroka „Recite preplašenim srcima: ‘Budite jaki, ne bojte se! Evo Boga vašega, […] on sam hita da nas spasi!“ (Iz 35, 4), između ostalog, kaže: „Ne zaboravimo, braćo i sestre, da je svatko Božji miljenik, jer on svakom jednako dolazi, želi se roditi u svakom ljudskom srcu, donijeti mu spasenje. Sin Božji svojim utjelovljenjem na neki način sjedinio se sa svakim čovjekom (usp. GS, 22). Bog dolazi i zaodijeva se našom ljudskom krhkošću jer želi doista postati čovjekom, biti nam suputnik i supatnik u našim slabostima, u svemu nam jednak, osim u grijehu (usp. Heb 4, 15).

   Na blagdan sv. Stjepana, đakona i prvomučenika, koji je suzaštitnik ove župe, imali smo sv. Misu u 16.oo sati, koja je započela procesijom oko župne crkve s kipom sv. Stjepana.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>) (Galerija 4>)