Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

06. prosinca 2022. godine

Sv. Nikola, biskup

 

   Blagdan sv. Nikole, biskupa, smo ove godine u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavili procesijom do pristaništa, gdje smo molili za sve putnike, ribare, pomorce, mora i brodove. Također smo vijencem bačenim u more odali počast svima onima koji svoj život proveli na moru, a preselili su se u vječnost. Nakon procesije je u župnoj crkvi bila sv. Misa. Kip sv. Nikole u procesiji, prema tradiciji, su nosili pomorci i imenjaci sv. Nikole. Ove godine su to bili: Mato Kosović, Ivo Mrgudić, Nikola Stanišić i Marsel Tamindžija. Na kraju molitava i blagoslova na povratku smo zapjevali pjesmu „Nikola sveti, putniče“.

   Župnik don Marko je na početku posebno podsjetio na obljetnicu teškog stradanja Dubrovnika i čestitao imendan sedamdeset petorici članova ove župe, a u homiliji je pročitao poruku mons. Ranka Vidovića, hvarskog biskupa, predsjednika Odbora HBK za pastoral pomoraca u kojoj biskup, između ostalog kaže: „Ono po čemu je sv. Nikola na poseban način poznat i zbog čega je omiljen među tolikim narodima, jest upravo njegova nenavezanost na materijalna dobra i lakoća darivanja, sve kao plod njegova intimnog odnosa s Bogom. Shvatio je da čovjek ne postaje bogatiji, sretniji i ostvareniji sabirući i čuvajući blago, nego upravo suprotno – darivajući ga. To iskustvo sv. Nikole svima bi nama trebalo biti poticaj i poziv da podignemo pogled s ovozemaljske stvarnosti i da pokušamo iz nebeske perspektive, očima djece Božje, gledati na život, kako ne bismo, trudeći se oko ovozemaljskih dobara, zaboravili na ona vječna, nebeska dobra te tako, uz najbolju volju, promašili cilj i smisao svog života. Zemaljskim se dobrima treba pravilno služiti, a za nebeskim težiti. Poput sv. Nikole stavimo dakle Boga u središte svog života. Bog je jedina dobitna kombinacija. „Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije“, poručuje nam Isus, „a sebe samoga izgubi ili sebi naudi?“ (Lk 9,25)

   Na kraju sv. Mise su sva prisutna djeca, a i drugi koji se tako osjećaju, dobili paketiće sa slatkišima, a naš mješoviti zbor još jednom zdušno otpjevao pjesmu „Nikola sveti, putniče“.

(Galerija 1>) (Galerija 2>)