Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

2. - 4. prosinca 2022. godine

Trodnevna duhovna obnova

 

   U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo, kao bližu pripravu za predstojeće božićne blagdane, imali trodnevnu duhovnu obnovu, koju je i ovaj put vodio profesor iz Visokog, fra Josip Ikić. Fra Josip je višegodišnji voditelj duhovnih obnova u našoj župi za Božić i Uskrs, ali to nije bilo moguće zadnje dvije godine zbog poznate situacije sa koronavirusom.

   Obnova je, kao i obično, započela u petak popodne s mogućnošću za ispovijed. Ispovijedao je također i župnik don Marko, jer je, osim domaćih vjernika, bilo dosta i onih što su došli iz drugih župa pelješkog dekanata, a i šire. Prije sv. Mise bila je krunica, a za vrijeme sv. Mise fra Josip je imao homiliju u kojoj je posebno govorio o oprostu, tj. o potrebi čišćenja vlastite nutrine kroz priznavanje grešnosti i nužnost spoznaje neizmjernog Božjeg milosrđa prema svakom čovjeku. Nakon sv. Mise je bila mogućnost primiti i posebni pojedinačni blagoslov.

   Drugi dan obnove je započeo mogućnošću za sv. Ispovijed od devet do dvanaest, a također i popodne od petnaest sati. U 17 sati je započela sv. Misa i homilija, a iza sv. Mise bilo je klanjanje i blagoslov s Presvetim. Nakon klanjanja su, također i ovog drugog dana obnove, mnogi primili i posebni pojedinačni blagoslov.

   Trećeg dana obnove, u nedjelju, fra Josip je, u zajedništvu sa župnikom don Markom, predvodio sv. Misu u deset, a obojica su ispovijedali od devet sati. Iako je puhala južina i kiša padala cijelo jutro, ipak je crkva bila dupkom puna. Opet je bilo dosta vjernika i iz drugih župa. Fra Josip je u homiliji, a vezano za evanđeoski izvještaj o Ivanu Krstitelju, govorio o ulozi posrednika u prihvaćanju i svjedočenju vjere. Na kraju sv. Mise je župnik zahvalio fra Josipu na lijepim i srdačnim riječima, a također i Bogu za milosti koje smo ovih dana obnove od njega primili.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)