Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

23. listopada 2022. godine

Misijska nedjelja

 

   Zbor za obrede, u vrijeme pape Pia XI, je odredio da se Misijska nedjelja slavi pretposljednje nedjelje u listopadu, a u dokumentu II. Vatikanskog sabora „Redemptoris missio“, u br. 81. kaže se: “Svjetski misijski dan, namijenjen jačanju osjetljivosti za misijske probleme, ali i sabiranju pomoći, važan je trenutak u životu Crkve, jer uči kako darivati…“. Tako smo i mi, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, ovu nedjelju proslavili svečanom sv. Misom u 10 i večernjom u 18 sati. Milostinja je prikupljena (oko 3.000,oo kuna) za potrebe misija, a nastavili smo i posebnu akciju kroz mjesec listopad u kojoj prikupljamo priloge za „Marijine obroke“ i za tri aparata potrebna ginekološkom odjelu OB u Dubrovniku. U tu svrhu je u 19 sati održan koncert, na kojem su nastupile klape „Nava“, „Divna“ i „Geta“, a pjevale su Ljiljana Krističević i Rebeka Roso, uz klavirsku pratnju prof. Marine Šabić Stanković. Nastupio je također i Toma Laleta svirajući jedno djelo Mozarta na klaviru. Također su prisutnima ponuđeni različiti motivi s magnetom, koje su izradila školska djeca sa svojim vjeroučiteljicama Anitom, Marinom i Miom. Ovom akcijom je prikupljeno desetak tisuća kuna.

   Nakon svečanog ulaza, za vrijeme kojeg je naš mješoviti zbor, vođen s. Anitom, pjevao pjesmu na čast sv. Male Terezije, zaštitnice misija, župnik don Marko je pozdravio sve prisutne i posebno naglasio važnost misijskog duha u vjerničkom životu. To je također osnovno u poruci pape Franje za današnji dan s radnim naslovom iz Djela apostolskih: „Primit ćete snagu Duha Svetoga koji će sići na vas i bit ćete mi svjedoci u Jeruzalemu, po svoj Judeji i Samariji i sve do kraja zemlje“ (Dj 1, 8).

   Župnik je i ove godine dijelom interpretirao, a dijelom pročitao poruku mons. Ivice Petanjka, krčkog biskupa, predsjednika Vijeća HBK-a za misije. U svojoj poruci o. biskup spominje četiri velike misijske obljetnice: četiristo godina otkako je osnovana Sveta kongregacija za evangelizaciju naroda, dvjesto godina od osnivanja Djela za širenje vjere, obljetnica osnivanja Djela svetog djetinjstva, za promicanje misijskog žara među djecom i obljetnica Djela svetog Petra, za potporu i odgoj budućih svećenika u misijskim područjima. „Sva ova četiri djela zovu se Papinska misijska djela, jer se time hoće naglasiti da su misije srce Crkve i da su one djelo cijele Crkve. Nijedan misionar i misionarka ne idu evangelizirati u svoje ime i ne propovijedaju svoje evanđelje, nego idu uime Crkve. Crkva ih šalje da donesu Kristovu radosnu vijest evanđelja onamo kamo ono još nije stiglo!“

(Galerija 1>) (Galerija 2>)