Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

09. listopada 2022. godine

Predstavljanje kandidata za Prvu sv. Pričest

 

   Ovogodišnje kandidate za Prvu sv. Pričest smo, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, predstavili župnoj zajednici ove nedjelje na sv. Misi u 10 sati,. To su učenice i učenici četvrtog razreda osnovne škole. Dvadeset četiri su kandidata, dvanaest djevojčica i dvanaest dječaka. (Pogledaj popis)

   Na početku sv. Mise župnik don Marko je pozdravio sve prisutne, posebno kandidate za Prvu sv. Pričest, njihove roditelje i članove obitelji kao i novu vjeroučiteljicu Ivu Roso, koja ove godine ima ovom razredu vjeronauk u školi. Naglasio je važnost pravog odgoja jer, kako je netko napisao: „Ako dijete živi s kritikom, sklono je osuđivati; ako živi s nasiljem, sklono je sukobima; a, ako živi u ozračju tolerancije, poštenja, pravednosti, u miru i prijateljstvu s dugima uči se najizvrsnijem putu ljubavi prema Bogu i čovjeku“.

   Ove nedjelje misna čitanja upućuju na razmišljanje o zahvalnosti, i prema Bogu i prema čovjeku. Toliko je toga što živimo, od čega živimo, s kojima živimo, a primamo besplatno. Dobro je naučiti se makar reći 'hvala', i čovjeku, a posebno Bogu. Netko je lijepo rekao: „Hvala ti što sam glas tvoj čuo kad si me imenom zazvao, oprosti što si na vratima mog srca koji put i predugo čekao. Hvala ti što si me ljubio i onda kad to nisam zaslužio, oprosti što ti se na isti način ljubavlju nisam odužio. Hvala ti što si moj životni put prema sebi uvijek upravljao, oprosti što sam na tome putu i više nego često posrtao“.

   Vjeroučiteljica Anita je na kraju sv. Mise prozvala poimence svakog kandidata, a župnik je svima, uz molitvu: „Gospodin, koji je u tebi započeo dobro djelo, neka ga i dovrši“, darovao „Mali molitvenik“. Nakon sv. Mise je bio roditeljski sastanak, na kojemu su dogovorene osnovne stvari vezane za pripremu, kao i za samo slavlje prve sv. Ispovijedi i Prve pričesti.

(Galerija 1>) (Galerija 2>)