Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

11. rujna 2022. godine

Zaziv Duha Svetoga za sretan početak Nove nastavne 2022/2023. godine

 

   Ovog tjedna je započela nova nastavna i vjeronaučna 2022/2023 godina, pa smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću imali na sv. Misi u 10 sati Zaziv Duha Svetoga za sretan početak. Prije sv. Mise je bila ispovijed za školsku djecu od petog razreda pa naviše. Prema riječima ravnatelja osnovne škole u Orebiću, Nenada Menkadžijeva, u našoj školi je 226 učenika, a u prvi razred se upisalo njih dvadeset devet. I ove godine smo proveli akciju Caritasa naše biskupije pod naslovom „Caritasove bilježnice: ljubav je veća od svega i ljubav čini svijet čudesnim“. Podijeljeno je oko sto pedeset bilježnica i prikupljeno skoro tri tisuće kuna.

   Na početku sv. Mise župnik don Marko je pozdravio sve prisutne, a posebno školsku djecu, njihove roditelje, vjeroučiteljice i sve koji se brinu za duhovni i materijalni napredak naše djece. Himan „Dođi Duše Presveti“, otpjevao je naš mješoviti zbor, vođen s. Anitom Sučić, dominikankom.

   U homiliji je župnik, prema trima prispodobama iz Evanđelja, koje imaju istu poruku, govorio o ljubavi i prekomjernoj brizi Božjoj prema svakom čovjeku, posebno prema onima koji su izgubljeni ili ostavljeni. Kao što pastir ostavi devedeset devet ovaca u pustinji i ide tražiti jednu izgubljenu ili žena koja sve pretraži kako bi našla jednu izgubljenu drahmu, tako i Otac naš nebeski čini sve za svakog čovjeka i neće da propadne itko od njegove djece. Posebno je Očeva ljubav pokazana u prispodobi o rasipnom sinu. Otac uvijek bdije, trči u zagrljaj, vraća dostojanstvo i oprašta. Čak i opravdava, što se dobro vidi u riječima starijem sinu: „Brat tvoj bijaše mrtav i oživje, izgubljen bijaše i nađe se!“

(Galerija 1>) (Galerija 2>)