Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. kolovoza 2022. godine

Sv. Rok, priznavalac

 

   I ove smo godine u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću slavili sv. Roka sv. Misama u 8 sati u župnoj crkvi, u 9 sati u kapeli sv. Stjepana i sv. Roka u Postupu i u 18 sati u predjelu koji se zove Karmen, uz crkvu Gospe Karmelske, gdje se nalazi kapela sv. Roka. Sv. Mise je predmolio župnik don Marko.

   Ujutro je bila južina, baš prema narodnoj „sv. Roko i šiloko“, pa su prisutni na sv. Misi u Postupu trebali otvoriti kišobrane. Popodne se razvedrilo i bilo vruće i sparno. Na sv. Misama je bio uobičajeni broj vjernika. Župnik je na početku sv. Misa pozdravio prisutne i imenjake sv. Roka. Ove godine je po prvi put čestitao imendan i našem novom biskupu Roku. U kratkoj propovijedi je govorio o životu sv. Roka u svjetlu prispodobe o mladiću koji bi htio slijediti Isusa, ali se nije odlučio na taj korak, jer nije mogao ostaviti svoja materijalna dobra.

   Na kraju sv. Mise u Karmenu je procesijom oko cijelog prostora kip sv. Roka vraćen na njegov oltar u njegovu kapelu, a nakon blagoslova su se sudionici slavlja, kao i prethodnih godina, mogli poslužiti keksima i osvježili pripravljenim hladnim sokovima.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)