Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

15. kolovoza 2022. godine

Uznesenje B. D. Marije - Velika Gospa

 

   U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo Veliku Gospu - svetkovinu Uznesenja B. D. Marije - proslavili sv. Misama u 10 i 19 sati. Na obje sv. Mise se okupio lijepi broj vjernika, kako domaćih tako i onih koji tu borave kao gosti. Vrijeme je bilo prekrasno, možda malo prevruće, ali se moglo izdržati u crkvi uz klima uređaje, a ispred i oko crkve u hladovini čempresa i pitaspora. Sv. Mise je predmolio župnik don Marko.

   Na početku je pozdravio sve hodočasnike i podsjetio da se diljem kršćanskog svijeta u velikim i malim Gospinim svetištima vjernici okupljaju oko svoje nebeske Majke zahvaljujući na dobročinstvima i moleći Njezinu pomoć u svakodnevnom životu, a u prigodnoj propovijedi je govorio o radosti u nebu u času Marijina uznesenje i o potrebi radosti u našem svagdanjem životu. Također je spomenuo i činjenicu da se ova svetkovina posebno slavi od sredine prošlog stoljeća, kada je papa Pio XII 1950. g. uznesenje B. D. Marije dušom i tijelom na nebo proglasio istinom vjere. Za vrijeme sv. Mise zdušno je i lijepo, kao i uvijek, Gospine pjesme pjevao naš župni zbor, vođen s. Anitom, dominikankom.

   U franjevačkom samostanu Velike Gospe jutarnja sv. Misa je bila u 8, a popodnevna svečana i procesija sa kipom B. D. Marije oko samostana u 18 sati, koju je predvodio don Vinko Puljić, svećenik iz Mostara.

(Galerija 1>) (Galerija 2>)