Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

10. kolovoza 2022. godine

Sv. Lovro, đakon i mučenik

 

   Blagdan đakona i mučenika sv. Lovra, smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavili, kao i svake godine, zavjetnom sv. Misom u 8 sati u crkvi sv. Lovra, koja se nalazi u dijelu župe koji se zove Žukovac, a taj dio je iza franjevačkog samostana Gospe Velike prema zapadu. Crkva se spominje prvi put g. 1564. pri vizitaciji biskupa A. Gozze.

   Ove se godine, iako su nesnosne vrućine i živa u termometrima se penje blizu četrdeset stupnjeva, uz župnika don Marka, okupilo tridesetak vjernika. Župnik je na početku sv. Mise, uz pozdrav, naglasio činjenicu da je i ove godine posebna proslava sv. Lovra, jer je u Restauratorskoj radionici u Dubrovniku renovirana i restaurirana oltarna pala Gospe Delorite (ulje na platnu nepoznatog majstora). Original je našao svoje mjesto u župnoj crkvi, a Perica Tolj je izradio kopiju, koju je Ivo Sardelić postavio na njezino mjesto.

   U kratkoj homiliji don Marko je opisao život sv. Lovra. Pouzdano se zna da je bio učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina uvrstio u broj sedmorice uglednih rimskih đakona. Mučen je za vrijeme Valerijanova progonstva 10. kolovoza 258. g.

(Galerija 1>)