Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

05. kolovoza 2022. godine

Gospa od Snijega

 

   Službeni naslov današnjeg blagdana Gospe od Snijega je Posveta bazilike sv. Marije. Ovaj naziv je prema legendi nastaloj u 13. stoljeću, po kojoj se u noći 3. kolovoza 352. Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu i naredila im je da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka. Papa Liberije je osobno obilježio granice buduće bazilike i ona je jedna od četiri tzv. "velike bazilike".

   U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću ovaj blagdan posebno slavimo od prije dvije godine, kada je odlukom dubrovačkog biskupa Borje, zajedno s Postupom i Podobućem, pastoralno priključeno župi Orebić, iako teritorijalno i dalje pripada župi Kuna.

   Sv. Misa je bila, kao i obično, u 9 sati. Župnik don Marko je na početku pozdravio sve prisutne, a posebno stalne žitelje Borja. Također je spomenuo dvadeset sedmu obljetnicu VRO „Oluja“, dan pobjede, dan domovinske zahvalnosti i dan hrvatskih branitelja. Okupljenim vjernicima je u prigodnoj homiliji govorio o nama, koji dolazimo u Gospina svetišta kao djeca svojoj Majci i o Mariji, koja nas majčinski dočekuje.

   Crkva Gospe od Snijega je građena od 1609.-1615. g. i uz nju je izgrađeno i mjesno groblje. Zato je na kraju sv. Mise župnik izmolio odrješenje za sve pokojne, a potom su se svi prisutni, a bilo je stotinjak osoba kako domaćih tako i gostiju, mogli počastili domaćim specijalitetima.

(Galerija 1>)