Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

02. kolovoza 2022. godine

Gospa od Otoka

 

   Iako otok Badija ne pripada našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, ipak vjernici ove, a i drugih župa na Pelješcu, hodočasničkim pohodom slave Gospu od Otoka, koja se inače slavi kao Gospa od Anđela, Gospa od Milosti i Porcijunkula.

   U župnoj crkvi je ujutro u 8 sati bila sv. Misa, a popodne smo, malo iza 16 sati, brodom obitelji Petričević „Papa“ krenuli na otok Badiju. Prikupilo se dvjestotinjak hodočasnika, domaćih vjernika i gostiju. Budući da je maestral malo jače zapuhao, morali smo polakše broditi do Badije i tako nismo došli u isto vrijeme sa hodočasnicima iz Korčule, koji su dopratili sliku Gospe od Otoka iz korčulanske katedrale. Korčulanski hodočasnici, predvođeni braćom triju bratovština i časnim sestrama Dominikankama, dopratili su Gospu u samostansku crkvu, gdje je najprije bila mogućnost za ispovijed, a potom je uslijedila sv. Misa.

   Na kraju sv. Mise, a prije misnog blagoslova, domaćin fra Tomislav Puljić se zahvalio svima na sudjelovanju, a potom je fra Jozo Zovko izmolio porcijunkulski oprost pred slikom Gospe od Otoka. Svima je na kraju u atriju samostana i ispred crkve ponuđeno osvježenje hladnom vodom i okrjepa domaćim keksima. Zbog maestrala, koji je bio prilično jak, a i zbog broja hodočasnika, naš brod je dva put brodio sa Badije do Orebića, a oko 20,30 sati svi smo se vratili svojim domovima, radosni i zahvalni.

(Galerija 1>) (Galerija 2>)