Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

26. srpnja 2022. godine

Sv. Joakim i Ana, roditelji B. D. Marije

 

   Ovogodišnji blagdan sv. Joakima i Ane proslavljen je u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, kao i prošlih godina, sv. Misom u osam sati ispred i u kapeli sv. Ane u Žukovcu, koju je predmolio župnik don Marko, u zajedništvu s o. Mihaelom Mariom Toljem, OP, rodom iz Mokala. Kapela se prvi put spominje pri vizitaciji biskupa A. Gozze 1625. g. Po prekrasnom vremenu, iako malo vrućem i sparnom, okupilo se tridesetak hodočasnika i poštovatelja sv. Ane iz Orebića i susjednih župa.

   Ipak će ovogodišnja proslava ostati zapamćena po puštanju u promet Pelješkog mosta, kojim je nakon više od tristo godina, povezan jug Hrvatske sa ostalim dijelom. To je bio i povod da je župnik je u homiliji govorio o mostovima koji, povezujući obale, simboliziraju povezivanje ljudi, ili međusobno ili s Bogom. „Više puta i na više načina“, kako kaže poslanica Hebrejima, Bog je gradio mostove između neba i zemlje, ali je konačno u Isusu Kristu, izgradio pravi istinski most. Solidan temelj, onaj dubinski su sv. Joakim i Ana, roditelji B. D. Marije.

   Na kraju homilije je zamolio, riječima sv. Ivana Pavla II. :“Utječemo se tvojoj zaštiti, Majko Marijo, dična kćeri sv. Joakima i Ane, pomogni nam svako zlo, ukorijenjeno u srcima ljudi. Izbavi nas od gladi i rata, od nesagledivog uništenja, od mržnje i ponižavanja dostojanstva djece Božje i od svake vrste nepravde. Neka se još jednom u povijesti svijeta otkrije beskrajna spasiteljska snaga otkupljenja, snaga Božje ljubavi. Neka se zaustavi svako zlo i preobraze savjesti, kako bi svima sinulo svjetlo nove nade!“

(Galerija 1>)