Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. srpnja 2022. godine

Gospa Karmelska

 

   Gospu Karmelsku, B. D. Mariju od brda Karmela, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, proslavili smo, kao i svake godine. Jutarnja sv. Misa je bila u osam sati u crkvi Gospe Karmelske u Karmenu, koju je predmolio župnik don Marko u zajedništvu sa o. Mihaelom Mariom Toljom, domaćim sinom O.P. Crkva je izgrađena na mjestu gdje je bila kapela sv. Vida, čije je ime naša župa nosila od svog utemeljenja 1475. g. 1638. g. je preimenovana u župu Gospe Karmelske. Zadnjih godina smo započeli s obnovom. Ovih dana je postavljeno novo krovište i obnovljena vrata, a već prije su postavljeni novi prozori i obnovljene rešetke i igle na prozorima. Na sv. Misi se, po lijepom, a ipak vrućem vremenu, okupilo i sudjelovalo dosta Gospinih poštovalaca, kako domaćih iz ove župe i njihovih gostiju tako i iz okolnih peljeških župa.

   Popodne smo u osamnaest sati imali sv. Misu, kako je i običaj već dugi niz godina, u prostoru ispred crkve. Nije joj, radi vrućeg vremena, prethodila uobičajena procesija s Gospinim barjakom od župne crkve. Okupljenim vjernicima, kojih se okupio lijepi broj, u prigodnoj homiliji župnik je posebno istaknuo svetost mjesta i važnost slavljenja Gospe Karmelske riječima Marije Dubravac: „Stazom života da tebe nije, tko bi mi bio vodič kroz tminu, tko bi čuvao među Kroacije i bris'o suze hrvatskom sinu? U suznoj doli da nije tebe pred kim bi Hrvat u muci klek'o, nepravda žića kad mu dušu zebe, kome bi teške nevolje rek'o? Štiti mi svetu djedova grudu, ponosnog roda barjak i znamen, hrvatski sinci nek' vjerni budu tebi Marijo, do groba, Amen“.

   Na kraju sv. Mise je bila procesija oko crkve i kapele sv. Roka s Gospinim barjakom, koji je, nakon blagoslova u crkvi, pohranjen na svoje mjesto. I ove godine su se prisutni mogli okrijepiti keksima obitelji Antunović i hladnim sokovima obitelji Grljušić.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)