Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

26. lipnja 2022. godine

Slavlje sv. Potvrde

 

   Novi dubrovački biskup, mons. Roko Glasnović, je ove nedjelje po prvi put službeno posjetio našu župu Pomoćnice kršćana u Orebiću, predmolio sv. Misu u 10 sati i podijelio dvadesetorici kandidata (pogledaj popis) sakrament sv. Potvrde. Vrijeme je bilo prekrasno. Župna crkva, a i prostor oko nje, ispunjena krizmanicima, kumovima, članovima obitelji krizmanika kao i brojnih vjernika, domaćih i onih koji kao gosti borave u Orebiću i okolnim mjestima. Sv. Misu je uzveličalo pjevanje našeg župnog mješovitog zbora pod vodstvom s. Anite Sučić, dominikanke.

   Nakon svečanog ulaza, na početku misnog slavlja, oca biskupa je u ime župnika don Marka, u ime ovogodišnjih krizmanika, njihovih kumova, roditelja i cijele župne zajednice, pozdravila krizmanica Kate Kurilj, a misna čitanja su imali Luka Galić i Ivan Kurilj. Pripjevni psalam su čitali Anđela i Ante Stanković.

   Biskup Roko je u homiliji, a vezano uz misna čitanja, govorio o darovima Duha Svetog i posebno o njegovim učincima u onima koji te darove prime. Prorok Ilija je bacio svoj plašt na Elizeja i on je odmah pošao da ga poslužuje. Isus je pozvao apostole i mnoge druge. Neki su se odmah odazvali, a neki su tražili mnoštvo isprika i razloga kako bi odgodili svoje potpuno predanje u nasljedovanju Isusa.

   Nakon homilije i obnove krsnih obećanja uslijedila je sama podjela sakramenta sv. Potvrde. Svaki krizmanik, praćen svojim kumom, je naglas izrekao svoje ime i bio od biskupa pomazan po čelu uljem krizme uz riječi: „Primi pečat dara Duha Svetoga“.

   Na kraju sv. Mise pozdrav i zahvalu o. biskupu Roku uputio je župnik don Marko, a kao mali znak pažnje je u ime krizmanika i cijele župne zajednice Roko Šundrica predao o. biskupu drvenu škrinju s bocama domaćeg vina i potpisima svih krizmanika.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)