Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. lipnja 2022. godine

Tijelovo

 

   U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, proslavili jutarnjom sv. Misom u 10 sati i svečanom pjevanom pučkom sv. Misom i procesijom oko crkve s blagoslovima u 18 sati. Sv. Misu je predmolio župnik don Marko. I ove godine su na sv. Misi i u procesiji oko crkve, sudjelovali ovogodišnji prvopričesnici. Vrijeme je bilo lijepo, toplo, malo sparno, sli bez daška vjetra, tako da su svijeće na pripravljenim oltarima mogle gorjeti za vrijeme cijele mise i procesije. Sv. Misu je svojim pjevanjem uzveličao naš mješoviti župni zbor Pomoćnice kršćana, vođen s. Anitom, dominikankom.

   Župnik don Marko je na početku sv. Mise istaknuo kako se u prvoj polovici ovogodišnjeg mjeseca lipnja slave tri svetkovine: Duhovi, Presveto Trojstvo i Tijelovo, koje možemo nazvati svetkovinama vjere, a u kratkoj homiliji je rekao da se “samo u vjeri možemo prepoznati i primiti darove Duha Svetoga, samo u vjeri možemo donekle shvatiti i živjeti puninu života Presvetog Trojstva i samo u vjeri možemo imati udjela u punini života po euharistijskom Isusu, prema onome što je rekao: 'ako ne budete blagovati tijela Sina čovječjega i ne budete pili krvi njegove, nećete imati života u sebi, a tko bude blagovao moje tijelo i bude pio moju krv živjet će uvijeke.“

   Na kraju sv. Mise je bila tradicionalna euharistijska procesija s blagoslovima oko crkve. Na četiri pripravljena stajališta čitala su se evanđelja koja govore o Euharistiji. Također su se molile i blagoslovne molitve. Molili smo Božji blagoslov zemlji, moru i žiteljima mjesta, a procesija je završila u župnoj crkvi blagoslovom s Presvetim.

(Galerija 1>) (Galerija 2>)