Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

13. lipnja 2022. godine

Sv. Antun Padovanski, prez. i n.

 

   Sv. Antun se rodio 1195. g. u Lisabonu, a umro 1231. g. u talijanskom gradu Padovi, pa zato i nosi naslov Padovanski. Proslavili smo ga u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću jutarnjom sv. Misom u 9 sati u kapeli sv. Antuna u Stankovićima i sv. Misom i procesijom s kipom sv. Antuna oko župne crkve u 18 sati.

   Ovoj proslavi na sam blagdan prethodila je Trodnevnica ispred njegova kipa u župnoj crkvi prije večernje sv. Mise, a molili smo posebno za mir u svijetu i Ukrajini. Sv. Antuna se s pravom naziva svecem čitavoga svijeta, jer se radosno slavi i s pouzdanjem zaziva u svim potrebama. To se očitovalo i na jutarnjoj sv. Misi u Stankovićima, gdje se ispred i u lijepo uređenoj i obnovljenoj kapeli okupio lijepi broj vjernika tog dijela naše župe kao i vjernika iz cijelog Orebića i okolnih mjesta. Sv. Misu je predmolio župnik don Marko, a na kraju sv. Mise je bio blagoslov cvijeća i djece. Pučka fešta je u Stankovićima cijeli dan, a posebno u večernjim i noćnim satima.

   U župnoj crkvi je također bilo lijepo. Najprije je bila sv. Misa, a na kraju procesija i blagoslov cvijeća i djece. Sudjelovalo je dosta majki i očeva s malom djecom. Kao i prilikom Trodnevnice prije sv. Mise smo molili krunicu i litanije sv. Antuna na istu nakanu, a na završetku procesije smo zapjevali “Ah, čudesa tražiš gle“. Nakon blagoslova cvijeća i djece, po zagovoru sv. Antuna, i misnog blagoslova, sva su se djeca, a i mnogi koji se tako osjećaju, mogla poslužiti slatkišima, kao i keksima i sokovima u župnoj dvorani.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)