Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24. svibnja 2022. godine

Pomoćnica kršćana

 

   Patrona ove župe B. D. Marije, Pomoćnice kršćana, proslavili smo ove godine na uobičajen način. Imali smo Todnevnicu, u kojoj smo molili za mir u svijetu, posebno u Ukrajini. Jutarnja sv. Misa je bila u 8 sati. Vrijeme je bilo prekrasno pa su na sv. Misi u 18 sati i u procesiji sudjelovali ovogodišnji prvopričesnici, ministranti i članovi našeg DVD-a kao i lijepi broj vjernika.

   Sv. Misu u 18 sati predmolio je o. Slavko Slišković, provincijal hrvatske dominikanske provincije, uz sudjelovanje župnika don Marka, svećenika pelješkog dekanata i gostiju. U prigodnoj homiliji o. Slavko je govorio o pomoći naše nebeske Majke Marije nama, svojoj djeci, u raznim životnim situacijama, kroz njezino vlastito iskustvo, pa se s pravom može zvati našom Pomoćnicom.

   Kako su ublažene, a neke i ukinute, mjere s pandemijom koronavirusa, procesija je mogla ići kao i prošlih godina. Iz crkve ide na glavnu ulicu J. B. Jelačića do ulice A. Starčevića. Tu se pokadi Gospin kip i moli: „Svemogući milosrdni Bože, koji si na obranu kršćanskog puka divno postavio za nebesku pomoć B. D. Mariju, Pomoćnicu kršćana, milostivo nam udijeli da oboružani takvom pomoću, boreći se u životu, uzmognemo izvojevati pobjedu nad opakim neprijateljem“. Na križanju ulice A. Starčevića s ulicom Kneza Domagoja opet se procesija zaustavi, kip se pokadi, a u molitvi moli: „Bože, ti si Roditeljicu svoga Sina postavio za Majku i Pomoćnicu kršćanskom narodu. Daj, molimo te, da živimo pod njezinom zaštitom i Crkva se tvoja raduje zbog trajnog mira“. Procesija potom nastavi ići uz more, sve do ulice Kralja Tomislava. Ponovo se pokadi Gospin kip i moli da nam Gospodin udijeli: „da po njezinom zagovoru budemo jaki u vjeri, čvrsti u nadi i postojani u ljubavi“.

   Vrativši se u crkvu izmolili smo „Anđeo Gospodnji“ i dobili misni blagoslov uz pjesmu „Slavimo Mariju“, a sve je završilo večerom za svećenike i goste u župnoj dvorani, koju je i ove godine pripremio Zoran Grljušić. Kušala se i dobra kapljica obitelji Roso, Mrgudić i Đuračić.

(Galerija 1>) (Galerija 2>)