Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

22. svibnja 2022. godine

Prva sv. Pričest

 

   U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, na sv. Misi u 10 sati, imali smo ove nedjelje slavlje Prve sv. Pričesti: dvadeset prvopričesnika, osam djevojčica i dvanaest dječaka (Pogledaj popis).

   Nakon dvije godine različitih ograničavajućih mjera zbog pandemije Covida 19, Prva pričest je ove godine slavljena kao i obično. U subotu popodne je u 16 sati bila sv. Ispovijed prvopričesnika i članova obitelji, a nakon večernje sv. Mise je bilo klanjanje za prvopričesnike i njihove obitelji. Posebno smo također molili za mir u svijetu i u Ukrajini.

   Nedjelja se pokazala kao pravi svibanjski dan. Vrijeme je bilo prekrasno, bez imalo vjetra i ugodno toplo. Kao i obično prvopričesnici su, zajedno s ministrantima i župnikom don Markom, imali svečani ulaz u crkvu, a naš mješoviti zbor je pjevao „Ovo je dan što ga učini Gospodin“. Prvopričesnici su se, prije odlaska na svoje pripravljeno mjesto ispred oltara, poimence predstavili, a župnik je pozdravio sve prisutne, posebno roditelje i članove obitelji.

   U prvom dijelu sv. Mise prvopričesnici su sudjelovali čitajući misna čitanja: prvo čitanje Eva Bogoje, a drugo Armano Koludrović. Pripjevni psalam su naizmjence čitali Andrea Toljova i Lukša Krističević. Nakon kratke homilije i obnove krsnih obećanja prvopričesnici su prinijeli darove na oltar: kruh, vino, vodu, bibliju i svijeću. Pričest je bila pod obje prilike, a molitvu nakon sv. Pričesti „Dušo Kristova“ predmolila je prvopričesnica Ana Roso. Iza misnog blagoslova prvopričesnici su od župnika primili na dar krunicu i uspomenu, a oni su njemu uzvratili slikom sv. Ivana Pavla II i sv. Majke Terezije, kao i košarom domaćih proizvoda vina i drugih delicija. Vjeroučiteljici Aniti su, u znak zahvalnosti, poklonili prekrasni buket svježeg cvijeća.

   Uslijedilo je zajedničko i pojedinačno fotografiranje, a na kraju su se svi prisutni okrijepili kolačima i sokovima u župnoj dvorani.

   Uvečer je u 20 sati, a u sklopu proslave Pomoćnice kršćana, patrona ove župe, bio tradicionalni koncert klapa „Nava“, „Geta“, „Divna“ i „Dingač“. Pjevao je također i naš mješoviti župni zbor.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>) (Galerija 4>)