Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. travnja 2022. godine

Velika subota

 

   Obredi uskrsnog bdijenja na Veliku subotu započeli su u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću u 19 sati. Vrijeme je bilo vjetrovito pa smo oganj zapalili na ulazu u crkvu. Kako su mjere opreza zbog pandemije koronavirusa ukinute, ove godine se okupio veliki broj vjernika. Sa svijećama u rukama su pratili blagoslov ognja i uskrsne svijeće, a pošto je župnik don Marko uz poklik „Svjetlo Kristovo“ pošao kroz crkvu prema oltaru, vjernici su svoje svijeće palili na uskrsnoj svijeći. Te svijeće u rukama vjernika gore za vrijeme pjevanja hvalospjeva uskrsnoj svijeći, ugase se dok se čitaju čitanja o veličanstvenim djelima Božjim, a ponovo se upale za vrijeme obnove krsnih obećanja pri blagoslovu krsnog zdenca.

   Ove godine su u čitanjima za vrijeme bdijenja učestvovali i novi čitači u našoj župi Antun Buklijaš, Ivana Roso, Marijana Marković i Ankica Laleta uz dosadašnje dugogodišnje čitače Tonka Kapitelija, Irenu Arambašić, Rosandu Buklijaš, Bernardicu Vekarić, Jadranku Brkić, Anitu Vidović Vranješ, Terezu Krističević i Katiju Borić.

   Umjesto homilije župnik don Marko je izrekao svoju uskrsnu čestitku: „'Žuč mu daju i on gine, nježan lik mu presveti, bodu trnje, čavli, koplje, krv i voda s boka vri, o gle vrela koje pere zemlju i svijet čitavi', riječi su uskrsnog himna. Oprani smo predragocjenom krvlju nevinog jaganjca, zato možemo radosno klicati svoj uskrsni 'Aleluja' i željeti obilje Božjeg blagoslova sebi i svima koje nosimo u svojim srcima“.

   Za vrijeme blagoslova krsnog zdenca, dok su se molile litanije Svih svetih, vjernici su upalili svoje svijeće i obnovili krsna obećanja. a nakon pričesti i popričesne molitve, kako je to i običaj, blagoslovljena je pripravljena hrana.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)