Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

15. travnja 2022. godine

Veliki petak

 

   Službu Muke Gospodnje, obrede Velikog petka, u našoj župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću, započeli smo u 19 sati. Vrijeme je bilo prekrasno, vedro, toplo i bez daška vjetra. Okupio se lijepi broj vjernika, posebno zbog činjenice da se prošle dvije godine zbog pandemije koronavirusa nije moglo slaviti na uobičajen način.

   Župnik don Marko je prostracijom u tišini započeo obrede. Četiri su dijela: služba riječi s čitanjem „Muke“, klanjanje križu, svetu pričest i procesija kroz mjesto s blagoslovima. „Muku“ po Ivanu predvodio je Tonko Kapiteli uz sudjelovanje čitača i članova našeg mješovitog župnog zbora. Nakon homilije i „Sveopće molitve“ bilo je otkrivanje križa i klanjanje križu, uz pjevanje „Puče moj“.

   Uslijedila je pričest vjernika, a potom smo se uputili procesijom kroz mjesto noseći moći Kristova križa, kojima se molio blagoslov. Procesija se kretala kao i obično: glavnom cestom do ulice A. Starčevića, gdje je bio prvi blagoslov, potom prema moru gdje je bio drugi blagoslov, a odatle obalom do ulice koja vodi prema crkvi, gdje je bio treći blagoslov. U blagoslovima se moli za mjesto, za sve žitelje mjesta, za blagoslov radu naših ruku, za sretnu plovidbu pomorcima i sretan povratak onima izvan domovine.

   Nakon procesije u crkvi se moli završna blagoslovna molitva. Uslijedi kratko klanjanje i obred Velikog petka, kao i na Veliki četvrtak, završi u tišini.

(Galerija 1>) (Galerija 2>)