Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

14. travnja 2022. godine

Veliki četvrtak

 

   Mi smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću u 19 sati pjevanom sv. Misom Večere Gospodnje i obredom pranja nogu učenicima započeli Sveto trodnevlje. Danas na Veliki četvrtak se spominjemo ustanove Euharistije, svećeničkog reda i zapovijedi ljubavi, što se dogodilo na Posljednjoj večeri. Ove godine učenici su bili: Božo Bogoje, Josip Brkić, Mario Brkić, Goran Hodnik, Ljubomir Huljić, Ivo Branko Krističević, Željko Jelinić, Nikola Laleta, Darko Martinović, Ivan (Iko) Roso (mlađi), Ivan (Iko) Roso (stariji) i Antonio Šundrica. Župnik don Marko je za vrijeme obreda čestitao učenicima i, kao i prethodnih godina, darovao svakome od njih za uspomenu na ovaj događaj, molitvenik i krunicu.

   U homiliji je ukratko objasnio tri glavne značajke Velikog četvrtka, a potom je govorio o osobnom doživljaju Isusa i učenika u dvorani posljednje večere. „Što je i o čemu je razmišljao Juda, koji je već prije bio u srcu odlučio da ga izda, dok mu je Isus prao noge? Kakve su se misli i osjećaji rađali u srcima i glavama ostalih učenika, Jakova, Ivana i drugih. Petrovu prepirku s Isusom smo također čuli i Petrovu želju da mu Isus opere, ne samo noge, nego i ruke i glavu. O čemu razmišljamo mi večeras? Da li osjećamo da se Isusova izjava 'Svom sam dušom čeznuo blagovati ovu večeru s vama' odnosi i na nas, da Isus čezne biti sa svakim od nas?“

   Na kraju sv. Mise smo u procesiji prenijeli Presveto iz svetohraništa na pripravljeno mjesto, a potom je za učenike i druge suradnike bila večera, kako je i običaj na Veliki četvrtak, janje na ražnju, gorko zelje i kruh.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)