Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

10. travnja 2022. godine

Cvjetnica - Nedjelja muke

 

   Zbog pandemije Covida 19, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, kao i u cijeloj Hrvatskoj i svijetu, dvije godinu zaredom nije bilo moguće imati liturgijska slavlja na uobičajen način. Ove godine je, neposredno prije Cvjetnice, Stožer civilne zaštite RH stavio izvan snage sve odredbe i mjere vezane za ovu pandemiju. Ponovo je blagoslovljena voda u škropionicama na ulaznim vratima crkava, a dozvoljen je i znak mira u slavlju sv. Mise. Hvala Bogu. Odjednom je sve postalo bolje, radosnije, svečanije. Tako i danas slavlje Cvjetnice.

   Vrijeme je bilo lijepo, promjenljivo, ali sa dosta sunca, tako da se okupio lijepi broj vjernika, osobito djece. Župnik don Marko je na početku slavlja blagoslovio grančice palmi i maslina, a potom je uslijedila uobičajena procesija oko crkve uz pjevanje antifone „Židovska su djeca“ i psalma „Gospodnja je zemlja“. Muku su ove godine čitali lektori ove župe uz nekoliko članova iz našeg zbora.

   U prigodnoj kratkoj homiliji župnik je rekao, između ostalog, kako bi danas trebao svatko od nas stati pred samog sebe i spoznati da postoji istinska, bezuvjetna ljubav, koja se očitovala u Isusovom potpunom sebedarju. „Posadašnjiti Isusov križ i njegovu muku znači prakticirati ono iskušano oslobađanje od straha za samog sebe, ne prilagođivati se zavodljivostima idola, tabua i fetiša, koji nude lažne vrijednosti, i spoznati da nas Bog po Isusu Kristu ljubi u našoj patnji i boli. Samo tako gledajući možemo otkriti neizmjernu ljubav Božju za nas same, naše bližnje i cijeli svijet“.

   Na kraju sv. Mise izloženo je Presveto na četrdeset satno klanjanje.

(Galerija 1>) (Galerija 2>)