Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

31. listopada 2021. godine

Nedjelja zahvale Bogu za plodove zemlje

 

   Ove zadnje nedjelje u listopadu smo, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, na sv. Misi u 10 sati proslavili Dan kruha, tj. Nedjelju zahvale Bogu za plodove zemlje i mora. Ni ove godine nismo, nažalost, mogli sve učiniti kao prošlih godina zbog poznate situacije s koronavirusom. Ipak su školska djeca, zajedno s vjeroučiteljicom Anitom, stavila ispred oltara košarice s različitim plodovima voća i povrća, pecivima i kolačima.

   Župnik don Marko je na početku sv. Mise zahvalio Bogu za sve darove koje od njega primamo svaki dan, a također i svima s kojima živimo i koji nam svakodnevno čine dobročinstva, na koja se počesto i ne osvrćemo. Potom je izmolio blagoslovnu molitvu, škropeći blagoslovljenom vodom: „Bože, zahvaljujemo ti za plodove zemlje. Ti si nam zapovjedio da ih uživamo tek pošto smo ih radom priskrbili. Često osjećamo težinu muka s kojima je združena naša briga za hranu. Ali znamo da se brineš i za ptice nebeske pa ti u toj svijesti zahvaljujemo za svu brigu koju prekomjerno pokazuješ prema nama. Blagoslovi ove plodove zemlje i rad ruku čovječjih i daj da se ne zatvaramo u svoj mali krug, nego da znamo drugima dijeliti kako i ti obilno nama daješ. Daj nam također i radost zajedništva za stolom svagdašnjim i čežnju za tvojom gozbom“.

   I ove nedjelje je pripjevni psalam pjevala Ljiljana Krističević vođena orguljaškom pratnjom s. Anite Sučić, a molitvu vjernika su pročitali vjeroučenici. Kako je tema ovonedjeljnih misnih čitanja bila zapovijed ljubavi prema Bogu i čovjeku, župnik je u homiliji ukazao na Isusov primjer, koji je u posvemašnjoj ljubavi prema Ocu nebeskom, a i prema svima ljudima pokazao pravi smisao ove zapovjedi. „Budući da nosimo njegovo ime i njega slijedimo, ići nam je istim putem. Potrebno je biti kršćanin, koji ne želi živjeti polovično i koji je spreman potrošiti život u služenju najpotrebnijima i najslabijima.“

(Galerija 1>)