Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

24. listopada 2021. godine

Misijska nedjelja

 

   Katolička Crkva slavi Svjetski misijski dan predzadnje nedjelje u listopadu. I mi smo se, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, pridružili slavlju na uobičajeni način. Kao i svake godine imali smo trodnevnicu u čast sv. Male Terezije, zaštitnice misija, čiji smo kip izložili u lađi župne crkve, a zbog poznate situacije s mjerama za suzbijanje Koronavirusa, ni ove godine nismo imali na početku pučke pjevane sv. Mise u 10 sati procesiju oko crkve.

   Nakon svečanog ulaza, za vrijeme kojeg je naš mješoviti zbor, vođen s. Anitom, pjevao pjesmu na čast sv. Male Terezije, župnik don Marko je pokadio oltar i kip sv. Male Terezije, a potom je pozdravio sve prisutne, posebno obitelji Jasprica i Kapiteli, čiji su najmlađi članovi Mihael, Marino i Laura Lena po sakramentu krštenja postali punopravni članovi Crkve i naše župne zajednice.

   Župnik je i ove godine dijelom interpretirao, a dijelom pročitao poruku pape Franjo za Misijsku nedjelju. Poruka nosi naslov: „Ne možemo ne govoriti što vidjesmo i čusmo“ (Dj 4, 20). (Pročitaj poruku).

   U homiliji je još osobito apostrofirao vapaj Bartimeja, sina Timejeva, kako je izvijestio evanđelista Marko: „Isuse, Sine Davidov, smiluj mi se“. A na upit Isusov: „Što hoćeš da ti učinim?“ slijepac je još jednom zavapio: „Učitelju moj, da progledam!“ Gledati i vidjeti na pravi način – smisao je ljudskog života. Rabindranath Tagore je to ovako izrazio: „Oslobodi me vlastitih mojih sjena, Bože moj, jer noć je tamna, a tvoj hodočasnik je slijep. K sebi me privuci. Svojim plamenom dirni ugašenu svjetiljku u meni. Umorne moje korake upravljaj. Ne dopusti da, brojeći gubitke, zaostanem na putu. Daj da mi cesta pod svakim korakom pjeva o svom cilju, kući tvojoj. Jer noć je tamna, a tvoj hodočasnik je slijep“.

(Galerija 1>) (Galerija 2>)