Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

12. rujna 2021. godine

Zaziv Duha Svetoga za sretan početak Nove nastavne 2021/2022. godine

 

   U ponedjeljak, 6. rujna, je započela nova nastavna i vjeronaučna 2021/2022 godina. Prema riječima ravnatelja osnovne škole u Orebiću, Nenada Menkadžijeva, u školi je oko 250 učenika, a ove godine se u prvi razred upisalo njih šesnaest. Iako su još uvijek na snazi neke mjere u borbi protiv koronavirusa, ipak smo ove godine, za razliku od prošle, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, ove nedjelje na sv. Misi u 10 sati imali Zaziv Duha Svetoga za sretan početak. Kao priprava za što plodonosnije tlo darovima Duha Svetoga, u subotu je bila ispovijed kojoj je pristupilo četrdesetak učenika od petog razreda pa naviše, a prošle nedjelje smo započeli i ove nedjelje nastavili akciju Caritasa naše biskupije pod naslovom „Caritasove bilježnice: ljubav je veća od svega i ljubav čini svijet čudesnim“. Podijeljeno je stotinjak bilježnica i prikupljeno oko dvije tisuće kuna.

   Župnik don Marko je na početku sv. Mise pozdravio sve prisutne, a posebno školsku djecu, njihove roditelje i sve koji se brinu za njihov duhovni i materijalni napredak. Himan „Dođi Duše Presveti“, otpjevao je naš mješoviti zbor, pod ravnanjem s. Anite Sučić, dominikanke.

   U homiliji je župnik interpretirao poruku predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju, mons. Đure Hranića, pod naslovom 'Zar obnavljati napukle jarbole?' koji je, između ostalog, napisao: „Vrijeme u kojemu se nalazimo vrijeme je velikoga preispitivanja svega učinjenog, ali i onoga što nam predstoji činiti u naviještanju Riječi Božje. Kao rijetko kada, vrijeme pandemije, koju najčešće shvaćamo kao bolnu izranjenost čovjeka, iznova nas je poučilo da se Riječ Božju, srce evanđelja – samog Isusa Krista, ne može tražiti jezikom prošlosti niti tumačiti samo tradicionalnim govorom Crkve. Izgradnja nove lađe, sigurnoga utočišta riječi Božje, djelo je čitave Crkve. Za izgradnju takve lađe, nove Crkve, Crkve milosrdnoga Samaritanca, potrebne su ruke svakoga vjernika. To traži hrabrost, imati povjerenja prema novome, prema drukčijem. To traži „izgradnju novih jarbola“ koji će uhvatiti vjetar Duha Svetoga u vremenu u kojemu se nalazimo. Neka nas na toj „plovidbi“ prati Božji blagoslov, po zagovoru sv. Josipa, zaštitnika Crkve i naše domovine, i Marije, Kristove majke, odvjetnice i braniteljice naše!“

(Galerija 1>) (Galerija 2>)