Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

16. kolovoza 2021. godine

Sv. Rok, priznavalac

 

   Do ove godine smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću slavili sv. Roka samo u predjelu koji se zove Karmen, uz crkvu Gospe Karmelske, gdje se nalazi kapela sv. Roka, koja se u pisanim dokumentima prvi put spominje pri vizitaciji biskupa A. Gozze g. 1625. Prošle godine je župniku ove župe biskup dodijelio pastoralnu brigu za naselja Postup, Borje i Podobuće, koji su teritorijalno ostali pod župom Kuna, a u naselju Postup je kapela posvećena sv. Stjepanu i sv. Roku pa je ove godine bila sv. Misa u Postupu u 9 sati. U Karmenu je, kao i prethodnih godina sv. Misa bila u 18 sati.

   Sv. Mise je predmolio župnik don Marko. Vrijeme je bilo vruće i sparno pa je to možda glavni razlog da je kod sv. Misa bio prisutan nešto manji broj vjernika. Župnik je, kao i uvijek, na početku sv. Misa pozdravio prisutne i imenjake sv. Roka i naglasio važnost osobnog primjera za dosljedan kršćanski život, posvjedočen bogoljubnošću i čovjekoljubnošću, kako je to u svom životu ostvario sv. Rok priznavalac, a u propovijedi je govorio o životu sv. Roka, koji je prema onoj svetopisamskoj: „Blago vašim očima što vide i ušima što slušaju, jer su mnogi proroci i pravednici htjeli vidjeti, što vi gledate, ali ne vidješe i čuti što vi slušate, ali ne čuše“. Sv. Rok je i čuo Božji poziv i u svom životu ostvario ono na što je bio pozvan.

   Na kraju sv. Mise u Karmenu je bila procesijom oko cijelog prostora. Kip sv. Roka je tako svečano vraćen u njegovu kapelu i na njegov oltar, a nakon blagoslova su se sudionici slavlja, kao i prethodnih godina, osvježili pripravljenim hladnim sokovima i okrijepili keksima i smokvama.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)