Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

1., 2. i 3. travnja 2021. godine

Sveto trodnevlje

 

   Ove dane Svetog trodnevlja smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavili u ozračju pandemije koronavirusa, Obredi su bili, onako kako to liturgijski propisi određuju, ali bez sudjelovanja uobičajenog broja vjernika i uz izostavljanje vanjskih manifestacija. Vrijeme je uglavnom bilo lijepo pa su vjernici na slavljima mogli sudjelovati zadržavajući se u prostoru ispred župne crkve.

   Misu večere Gospodinove smo na Veliki četvrtak imali u 19 sati, ali bez obreda pranja nogu učenicima. Župnik don Marko je i ove godine u prigodnoj homiliji protumačio trostruki značaj ovog dana: ustanova Euharistije, uspostava svećeničkog reda i zapovijed ljubavi. Na kraju sv. Mise je preneseno Presveto na oltar svete Obitelji, gdje je uprizoren „Isusov grob“.

   Obredi Velikog petka su započeli također u 19 sati. Nakon „prostracije“ i uvodne molitve, „Muku“ po Ivanu su čitali lektori (čitači), ali bez uobičajenog sudjelovanja članova našeg Mješovitog zbora. Nakon sveopće molitve, u kojoj se posebno molilo da nas Gospodin oslobodi zla koronevirusa, bilo je otkrivanje križa, a umjesto ljubljenja križa, koje je zbog donesenih epidemioloških mjera izostalo, župnik don Marko je, uz pjevanje „Puče moj“, prošao kroz crkvu i križem blagoslivljao prisutne vjernika. Nakon pričesti i završne molitve nije bila tradicionalna procesija s moćima Kristova križa ulicama našega grada, nego smo blagoslovne molitve i blagoslove imali u crkvi ispred oltara svete Obitelji.

   Na Veliku subotu smo obrede uskrsnog bdijenja započeli u 19 sati. Zbog jakog vjetra blagoslov ognja i uskrsne svijeće je bio na ulazu u crkvu. Uz trostruki poklik „Svjetlo Kristovo“ uskrsna svijeća je donesena na pripravljeno mjesto ispred oltara, paleći usput svijeće u rukama vjernika. Nakon hvalospjeva uskrsnoj svijeći i čitanja izvještaja o veličanstvenim djelima Božjim u povijesti spasenja, uslijedila je „Glorija“ i kratka homilija. Blagoslovljen je krsni zdenac uz moljenje litanija Svih svetih. Za vrijeme obnove krsnih obećanja vjernici su ponovo upalili svijeće. Na kraju sv. Mise, kao i obično, blagoslovljena je pripravljena hrana.

(Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>) (Galerija 4>)