Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

29. studenog 2020. godine

Prva nedjelja došašća

 

   Ovom nedjeljom započinje nova liturgijska godina i posebno vrijeme priprave za Božić, koje nazivamo došašće - advent (latinski adventus). Kroz četiri tjedna vjernici imaju mogućnost da se duhovno priprave na Isusov dolazak i da ih, kako je to naglašeno u današnjem evanđelju, kada dođe nađe 'budne'.

   U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo na jutarnjoj sv. Misi u 10 sati, iako desetkovani zbog posebnih epidemioloških mjera, ipak posvijestili nužnost primjene u vlastitom vjerničkom življenju Isusovog poticaja „bdijte“. Budnost je osnovni preduvjet pravog razumijevanja trenutnog stanja kao i uvjet donošenja pravih odluka i pravog djelovanja.

   Župnik don Marko je u homiliji najprije govorio o važnosti i vrijednosti pojedinih vremena crkvene godine, a potom se osvrnuo na riječi proroka Izaije u prvom čitanju 'o da razdereš nebesa i siđeš'. „Čini se“, rekao je, „ da bi ovo bilo jedino korisno i utješno u ovom vremenu pandemije Covida 19. Pogotovo gledajući u poluprazne naše crkve obistinjuju se njegove riječi pri kraju ovog odlomka: 'Nikog nema da ime tvoje prizove, da se trgne i osloni o tebe'. A mi hoćemo i da se trgnemo i da svoje pouzdanje stavimo u Isusove sigurne ruke!“

   I ove ćemo godine kroz došašće imati sv. Mise „zornice“ (u 6,oo sati), jednom tjedno, četvrtkom, jer ove godine Badnjak pada u četvrtak, a također ćemo provoditi karitativnu akciju „Moj dar najpotrebnijima“, za najpotrebnije obitelji i pojedince u našoj župi. (Galerija 1>)