Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

01. i 02. studenog 2020. godine

Svi sveti i Dušni dan

 

   U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavili smo svetkovinu Svih svetih i Dušni dan. Iako su Svi sveti pali u nedjelju, sv. Mise su bile kao i prošlih godina, tj. u župnoj i u samostanskoj crkvi u deset sati ujutro, a u kapeli sv. Jurja u Podvlaštici popodne u 15 sati s odrješenjem za pokojne. Večernja sv. Misa u župnoj crkvi je bila u 17 sati.

   Pjevanu, pučku sv. Misu u župnoj crkvi predmolio je župnik don Marko. Vrijeme je bilo prekrasno, kao da je ljeto, pa su mnogi vjernici, a i radi posebnih mjera zbog koronevirusa, ostali u crkvenom dvorištu i tako pratili sv. Misu.

   U homiliji je župnik istaknuo dobrobit svetih, kako za same sebe, tako i za cijelo 'općinstvo svetih', tj. još za duše u čistilištu i za nas, koji smo 'još na putu'. Između ostalog je rekao kako „sveci nisu bili bojažljivi, nisu uzmicali pred poteškoćama kako bi očuvali svoj mir. Mir i samoću su zaista ljubili, ali samo zato da bi lakše bili u Božjoj blizini, s Bogom u molitvi razgovarali i tako okrijepljeni išli stazama života.“

   U samostanskoj crkvi Velike Gospe sv. Misu u 10 sati i odrješenja za pokojne na groblju je imao upravitelj samostana fra Šimun Romić.

   Župnik don Marko je u 15 sati imao sv. Misu u kapeli sv,. Jurja na groblju u Podvlaštici, a na kraju je, moleći psalam „Smiluj mi se Bože“ obišao sve grobove blagoslivljajući blagoslovljenom vodom. I ove godine su grobnice, pa tako i cijelo groblje, lijepo uređene i okićene cvijećem i lampionima.

   Na spomen svih vjernih mrtvih, Dušni dan, sv. Mise su u župnoj crkvi bile u osam i sedamnaest, a na groblju u Podvlaštici u petnaest sati. Nakon svih sv. Misa bilo je odrješenje za sve pokojne. (Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>) (Galerija 4>)