Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

25. listopada 2020. godine

Nedjelja zahvale Bogu za plodove zemlje

 

   Dan kruha, tj. Nedjelju zahvale Bogu za plodove zemlje i mora, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, proslavili smo ove zadnje nedjelje u listopadu na sv. Misi u 10 sati. Nije se, nažalost, moglo sve učiniti kao prošlih godina zbog poznate situacije s koronavirusom. Ipak je ispred oltara postavljena košara s različitim plodovima voća i povrća kao i nekoliko košarica, koje su donijela djeca, s različitim pecivima, kolačima i sl.

   Na početku sv. Mise župnik don Marko je posebno zahvalio Bogu za sve darove, koje od njega primamo svaki dan, a također i svima s kojima živimo i koji nam svakodnevno čine dobročinstva, na koja se počesto i ne osvrćemo.

   Nakon prvog misnog čitanja pripjevni psalam je iz sve duše i srca i moćnim glasom pjevala Ljiljana Krističević vođena orguljaškom pratnjom s. Anite Sučić. U evanđeoskom izvještaju je bio upit pismoznanca, ali da Isusa iskuša, koja je najveća i prva zapovijed u zakonu pa je župnik u homiliji, između ostalog rekao: „Ako netko tvrdi da ljubi Boga, a bližnjega ne ljubi, tada njegova ljubav prema Bogu nije istinska, prema Isusovim riječima 'kako možeš reći da ljubiš Boga kojega ne vidiš, ako ne ljubiš brata čovjeka kojega vidiš'. Isto tako ako netko kaže da ljubi brata čovjeka, a ne ljubi Boga, njegova ljubav također nije potpuna. Ovdje još treba dodati i ljubav prema samom sebi, jer istinski ljubiti Boga i brata čovjeka donosi vlastitu dobrobit. To možemo zorno vidjeti na primjeru sv. Majke Terezije, koja je kroz posvemašnje predanje službi bratu čovjeku istinski pokazala ljubav prema Bogu, ali je time zapravo za samu sebe zaslužila neizmjernu dobrobit. Uzdignuta je na čast oltara.“ Na kraju je župnik izmolio molitvu svetog pape Ivana Pavla II, u kojoj moli B. D. Mariju, zoru novog svijeta i Majku svih živih: „Pogledaj, o Majko, neizmjeran broj djece kojima je zabranjeno roditi se, siromaha kojima je otežano življenje, muževa i žena, žrtava nečovječnog nasilja, starih i bolesnih, ubijenih ravnodušnošću ili lažnim sažaljenjem. Zakrili ih i pomozi svojom majčinskom ljubavlju kako bi, zajedno sa svima ljudima dobre volje, gradili civilizaciju istine i ljubavi“. (Galerija >)