Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

18. listopada 2020. godine

Misijska nedjelja

 

   Treće nedjelje u listopadu u cijelom svijetu, pa tako i u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, Katolička crkva slavi Svjetski misijski dan. To je odredio Zbor za obrede u vrijeme pape Pia XI., 1926. g.. U dokumentu II. Vatikanskog sabora „Redemptoris missio“, u br. 81. se ističe, kako katolici na taj dan potvrđuju svoj duh solidarnosti: “Svjetski misijski dan, namijenjen jačanju osjetljivosti za misijski problem, ali i sabiranju pomoći, važan je trenutak u životu Crkve, jer uči kako darivati…“.

   I ove je godine papa Franjo, za Misijsku nedjelju, tj. Svjetski misijski dan, napisao svoju poruku pod naslovom: “Evo me, mene pošalji“ (Pročitaj poruku)!

   Zbog poznate situacije s mjerama za suzbijanje Koronavirusa, ove godine nismo imali na početku pučke pjevane sv. Mise u 10 sati procesiju oko crkve s kipom sv. Terezije od Djeteta Isusa, koja je zaštitnica misija.

   Nakon svečanog ulaza, za vrijeme kojeg je naš mješoviti zbor, vođen s. Anitom, pjevao pjesmu na čast sv. Male Terezije, župnik don Marko je pozdravio sve prisutne, posebno one koji slave imendan, štujući sv. Luku, ev. Spomenuo je misionara u Ruandi don Danka Litrića i njegovu poruku da se uvijek trebamo nadati boljem sutra, bez obzira na trenutne poteškoće koje živimo. Slično je netko lijepo rekao: „Rastimo u nadi svakoga dana, pa makar bio i tmuran i siv, i ne dozvolimo našemu duhu da se čini kao da nije živ. Rastimo u nadi svakoga sata, pa bio on mučan il’ snen, i ne dozvolimo našemu jeziku da se čini kao da je nijem. Rastimo u nadi svakoga trena, pa bio on da nam se ne svidi, i ne dozvolimo našemu oku da se čini kao da ne vidi. Rastimo u nadi uvijek i svuda, pa bilo to koji put da boli, i ne dozvolimo našemu srcu da se čini kao da ne voli.“
(Galerija >
)