Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

04. listopada 2020. godine

Predstavljanje kandidata za Prvu sv. Pričest

 

   Ove nedjelje smo na sv. Misi u 10 sati, u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, predstavili župnoj zajednici ovogodišnje kandidate za Prvu sv. Pričest. To su učenice i učenici četvrtog razreda osnovne škole, a ima ih dvadeset devet: šesnaest djevojčica i trinaest dječaka (Pogledaj popis).

   Župnik don Marko je na početku sv. Mise pozdravio sve prisutne, posebno kandidate za Prvu sv. Pričest, njihove roditelje i članove obitelji. Ispričao se zbog skučenog prostora u crkvi , jer su u tijeku radovi oko cjelovitog uređenja unutrašnjosti crkve. Ipak je prostor ispred oltara s pokrajnim lađama, kao i jedna strana u crkvi, služilo svojoj svrsi.

   Prvopričesnici su sudjelovali u molitvi vjernika, a na kraju sv. Mise je vjeroučiteljica Anita prozvala poimence svakog kandidata, a župnik im je, uz molitvu: „Gospodin, koji je u tebi započeo dobro djelo, neka ga i dovrši“, darovao „Mali molitvenik“, kojim će se služiti u svojoj pripravi za primanje sakramenata sv. Ispovijedi i sv. Pričesti.

   Kako je ove nedjelje kalendarski spomen sv. Franje Asiškog župnik je potaknuo prvopričesnike, kao i sve vjernike, da se u vlastitim životima snaže vrijednostima koje su resile ovog Božjeg ugodnika i da mole zajedno s njim: „Gospodine, učini me oruđem svoga mira: Ondje gdje je mržnja, da donosim ljubav. Ondje gdje je uvreda, da donosim praštanje. Ondje gdje je nesloga, da donosim slogu. Ondje gdje je zabluda, da donosim istinu. Ondje gdje je sumnja, da donosim vjeru. Ondje gdje je očaj, da donosim nadu. Ondje gdje je tama, da donosim svjetlo. Ondje gdje je žalost, da donosim radost. Gospodine, daj da se toliko ne brinem da budem utješen, koliko da tješim; da me razumiju, koliko da druge razumijem; da budem ljubljen, koliko da ljubim. Jer, tko se daruje, prima; tko sebe zaboravlja, sebe nalazi; tko prašta, bit će mu oprošteno; tko umire, rađa se za vječni život.“ (Galerija 1 >) (Galerija 2 >)