Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

31. svibnja 2020. godine

Duhovi - Pedesetnica

 

   Svetkovinu Pedesetnice - Duhova, kojom završava sveto uskrsno vrijeme, proslavili smo u napoj župnoj crkvi Pomoćnice kršćana u Orebiću pjevanom sv. Misom u 10 sati. Vrijeme je bilo lijepo, a crkva i prostor ispred nje, usprkos situaciji s korona virusom, bila je ispunjena vjernicima, posebno obiteljima s malom djecom. Sudjelovali su i ovogodišnji kandidati za Prvu sv. Pričest sa svojim roditeljima, jer je nakon sv. Mise bio sastanak na kojem su se dogovorili detalji oko slavlja Prve sv. Pričesti, koja bi trebala biti 28. lipnja 2020. g. u 10 sati.

   Sv. Misu je predmolio župnik don Marko. Uz pozdrav svima na početku sv. Mise istaknuo je kako ovim danom završava sveto uskrsno vrijeme, a završava također i mjesec svibanj u kojemu smo, kroz svibanjsku pobožnost, molili da nas Gospodin, zagovorom naše nebeske Majke, zaštiti od svakoga zla, posebno od zla korone virusa.

   U prigodnoj homiliji naglasio je da ovom svetkovinom slavimo rođendan Crkve. „Po Duhu Svetom apostoli su, kao prva Crkva, postali živo biće. Sva ona obamrlost i strah, koji su osjećali u zabravljenoj dvorani posljednje večere, iščezla je pa su mogli rječito i hrabro započeti navješćivati radosnu vijest o Kristovom uskrsnuću. I danas je potrebno da se članovi Crkve osjete živima, a tako i pozvanima naviještati istu vijest spasenja. Zato trebamo moliti Duha Svetog da nam udijeli dar mudrosti, kako bismo mogli naučiti cijeniti nebeska dobra više od svega bogatstva ovog svijeta. Neka nam daruje i dar razuma kako bismo bili prosvijetljeni istinom kao i dar savjeta da uvijek odaberemo ono što je više na slavu Božju i spas bližnjega. Potrebni smo također darova jakosti, znanja i pobožnosti, a dar straha Božjega neka nam pomogne da se klonimo grijeha i svega onoga što je protiv ljubavi prema Bogu i prema čovjeku!“
(Galerija 1 >
)