Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

10. travnja 2020. godine

Veliki petak

 

   Obredi Velikog petka ove su godine, zbog propisa izazvanih korona virusom, imali novu, posebnu dimenziju: dimenziju tišine, izoliranosti, ostavljenosti, samoće. Naša prekrasna i prostrana župna crkva Pomoćnice kršćana u Orebiću, kao i brojne crkve diljem svijeta, zjapila je prazna.

   Župnik don Marko je oko 18,30 sati započeo službu riječi s čitanjem „Muke“, i sveopćom molitvom, u kojoj je posebno molio za sve pogođene ovom pandemijom, a nakon klanjanja križu i svete pričesti pošao je oko 19,30 sati sam u procesiji kroz mjesto, kako se to i čini na Veliki petak, noseći 'moći križa'. Išao je glavnom cestom do ulice A. Starčevića, gdje je bio prvi blagoslov. Dirljivo je bilo vidjeti vjernike kako kleče na ulici ili ispred svojih domova. Također su se uključivali u molitvu krunice, a posebno u zaziv „Isuse, Isukrste, milosrđe!“ prilikom blagoslovnih molitava. U dnu ulice A. Starčevića, na obali, je bio drugi blagoslov, a na početku ulice Kralja Tomislava treći, odakle je stepenicama došao do crkve gdje su obredi, nakon zaključne molitve, završili u tišini.

   U blagoslovnim molitvama na spomenuta tri mjesta se, između ostalog, kaže: „Molimo te poniženi, pokajani i skrušeni, da očuvaš naša polja od svih jada i nevolja. Budi naša ti utjeha i svakog nas čuvaj grijeha. Od kuge, rata i od glada sve nas Bože, brani sada. Blagoslovi brode, more i mornare koji plove. Neka nam se, Svemogući, živi zdravi vrate kući. Da u stanje od pokoja dovede nas ruka tvoja. Molimo te, o Isuse, svima nama ti smiluj se“. (Galerija 1 >)