Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

27. listopada 2019. godine

Nedjelja zahvale Bogu za plodove zemlje

 

   U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo i ove godine, na ovu zadnju nedjelju u listopadu na sv. Misi u 10 sati, proslavili Dan kruha i Nedjelju zahvale Bogu za plodove zemlje. Ispred oltara su školska djeca, predvođena vjeroučiteljicama Anitom i Marinom, postavili mnogo različitih košara i košarica s plodovima zemlje i rada ruku čovječjih. Bila je tu i košarica, koju su donijela djeca iz našeg vrtića. Sa svojim tetama i roditeljima su prošlog petka imali 'Dan kruha' u vrtiću. Na dugom stolu su postavili puno vrsta kolača i kruha, govorili o kruhu i plodovima zemlje, a na kraju je župnik don Marko zamolio Božji blagoslov uz zajedničku molitvu „Oče naš“. Također se i u našoj osnovnoj školi slavi 'Dan kruha'. Obično je to zadnjeg radnog dana u listopadu.

   Na početku sv. Mise župnik je pozdravio sve prisutne i naglasio važnost i vrijednost ovog dana, kada sebi trebamo posvijestiti, da sve što imamo primamo od Boga, a također i od brata čovjeka. „Zato se uz svakodnevne prozbene molitve trebaju uzdići iz naših srdaca i molitve zahvale i Bogu i čovjeku“. Kao uvod u misno slavlje Rebeka Roso je izrecitirala himnu kruhu, a svoj doprinos slavlju dao je i Dječji zbor, vođen s. Anitom.

   Župnik je u homiliji, na primjeru farizeja i carinika koji su se došli pomoliti u hram, govorio o pravim vrijednostima i patvorinama. „Može čovjek imati mišljenje i o sebi i o drugima, ali Bog daje konačni sud. Zato treba uvijek imati na pameti Isusove riječi iz današnjeg Evanđelja: Svaki koji se uzvisuje, bit će ponižen, a koji se ponizuje bit će uzvišen. Lijepo je rekla slijepa Helen Keller: Ja ne mogu učiniti sve, ali ipak mogu učiniti nešto. I ja neću odbiti učiniti ono što mogu učiniti i po milosti Božjoj ja to i hoću učiniti“. (Galerija >)