Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

20. listopada 2019. godine

Misijska nedjelja i
Predstavljanje kandidata za Prvu sv. Pričest

 

   Treća nedjelja u listopadu, po odredbi pape Pia XI. od 1926. g., slavi se u cijeloj Crkvi kao 'Svjetski misijski dan'. U našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću smo na pučkoj sv. Misi u 10 sati predstavili župnoj zajednici ovogodišnje kandidate za primanje Prve sv. Pričesti. Šesnaest je kandidata. (Vidi popis!)

   Sv. Misa je započela procesijom oko crkve s kipom sv. Terezije od Djeteta Isusa, jer je ona zaštitnica misija. Vrijeme je bilo prekrasno, sunčano i toplo pa je bilo na sv. Misi dosta obitelji s malom djecom. Župnik don Marko je pozdravio sve prisutne, a posebno kandidate za Prvu sv. Pričest i njihove roditelje, a u homiliji je, prema misnim čitanjima, govorio o molitvi. „Mojsije na brdu, s uzdignutim rukama prema Bogu, moli Božju pomoć Jošui u borbi s Amalečanima. Tu pomoć dobiva sve vrijeme dok su Mojsijeve ruke uzdignute. U času kad je Mojsije klonuo Aron i Hur su mu priskočili u pomoć. To jasno pokazuje efikasnost zajedničke molitve.“ Na kraju je pročitao zahvalu misionara u Ruandi don Danka Litrića: „Za svaku vašu molitvu, za svaki čin ljubavi, za svaki dar, želim vam od srca reći hvala. Zajedno s našim vjernicima u prepunoj crkvi Marije Pomoćnice, sagrađenom darovima štovatelja Majke Isusove i naše, vapimo Bogu i molimo za vas, naše drage u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, i diljem svijeta – da ostanete čvrsti u vjeri u ovo bezbožno i materijalističko doba… Vi roditelji, djedovi i bake, 'sa svom strpljivošću i poukom' govorite svojoj djeci i unučadi što ste naučili od svojih starih i od svojih svećenika. Učite ih o vjeri i ljubavi, da od malena misle i pomažu siromahe!“

   Na kraju sv. Mise su poimence predstavljeni kandidati za Prvu sv. Pričest, a župnik je svakome od njih predao molitvenik uz znak križa na čelu i riječi: „Gospodin, koji je u tebi započeo dobro djelo, neka ga i dovrši u ime Oca i Sina i Duha Svetoga“. Uslijedio je roditeljski sastanak i dogovor o predstojećoj godini priprave za sakramente sv. Ispovijedi i sv. Pričesti. (Galerija 1>) (Galerija 2>) (Galerija 3>)