Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

06. listopada 2019. godine

Susret u župnoj zajednici

 

   I ove godine smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, na pučkoj pjevanoj sv. Misi u 10 sati, organizirali susret polaznika I, II. i III. razreda osnovne škole i njihovih roditelja u župnoj zajednici. Lijep i sunčan dan se činio još ljepšim uz toliko djece i njihovih roditelja. Župnik don Marko nije krio oduševljenje slikom ispred sebe pa je na početku sv. Mise pozdravio djecu, roditelje, vjeroučiteljice, učitelje i nastavnike, a posebno je zahvalio svima koji se brinu za duhovni rast djece i mladih. Također je spomenuo da, prema popisu za pohađanje vjeronauka, u prvom razredu ima 26, u drugom 22, a u trećem 30 učenika.

   Kako je po želji pape Franje mjesec listopad proglašen posebnim mjesecom molitve i djelatne ljubavi za misije, župnik je u homiliji dijelim interpretirao, a dijelom pročitao poruku našeg oca biskupa Mate za Izvanredni misijski mjesec. U ovoj poruci, između ostalog, otac biskup preporučuje da se listopadska pobožnost namijeni za misijsko djelo Crkve, a po završetku pobožnosti da se izmoli molitva papa Franje za Izvanredni misijski mjesec; da se preko tjedna organizira euharistijsko klanjanje na kojemu bi se, uz molitvu za misije, na temelju biblijskih tekstova promišljalo o pozivu i poslanju kršćana; da se u svim župama u tjednu, od 14. do 20. listopada, kad se slavi Misijska nedjelja, organiziraju misna slavlja za misije, a nakon misnih slavlja susreti s odraslima, mladima i djecom, na kojima bi se govorilo o misijskom poslanju, kao paradigmi cjelokupnog crkvenog djelovanja (EG 15), tj. o zajednici krštenika koja je pozvana postati zajednicom evangelizatora; te da po završetku svih nedjeljnih misnih slavlja, tijekom mjeseca listopada, podsjećaju vjernike da je misijski mjesec, da ih potaknu na misijsko djelovanje, molitvu i pozovu da dadnu svoj novčani prilog za misije, a na misnim slavljima od 14. do 20. listopada da se prikuplja i milostinja na tu nakanu. Svoju poruku o. biskup zaključuje riječima: „S nadom da će u svima nama ovaj Izvanredni misijski mjesec zapaliti novi misijski i evangelizacijski žar, te da ćemo uložiti veći trud i napor u razumijevanje činjenice da biti kršten, znači i biti poslan s drugim dijeliti radost Ljubavi, srdačno sve pozdravljam, zazivajući na sve nas i na naše zajedničko misijsko poslanje Božji blagoslov i zagovor Blažene Djevice Marije, te sv. Terezije od Djeteta Isusa, zaštitnice misija“.

   Po završetku misnog slavlja druženje se nastavilo u župnoj dvorani. Djeca i njihovi roditelji su se mogli osvježiti sokovima i osladiti keksima uz srdačan razgovor i svijest kako je najljepše kad se obitelj nađe na okupu oko euharistijskog, a potom oko obiteljskog stola. (Galerija >)