Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

15. rujna 2019. godine

Nova nastavna 2019/2020. godina

 

   U prošli ponedjeljak, 9. rujna, započela je nova školska, pa tako i vjeronaučna 2019/2020 godina pa smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću ove nedjelje na sv. Misi u 10 sati imali Zaziv Duha Svetoga za sretan početak. Također je ovo i nedjelja nakon blagdana Uzvišenja sv. Križa. Mi je slavimo po moćima svetog križa, kojima imamo blagoslov na kraju sv. Mise.

   Na početku sv. Mise je župnik don Marko pozdravio sve prisutne, a posebno školsku djecu i one koji se brinu za njihov duhovni i materijalni prosperitet. Posebno je naglasio važnost cjelovitog odgoja kroz školsko razdoblje: „U školskom rastu jest bitna informatička strana, tj. što bolje djecu informirati o različitim sadržajima raznih disciplina, ali je isto tako važno djecu formirati kroz sadržaje koje nudi vjeronaučni odgoj!“ Himan „Dođi Duše Presveti“, pjevao je dječji zbor zajedno sa našim mješovitim zborom, pod ravnanjem s. Anite Sučić, dominikanke.

   Župnik je u prigodnoj homiliji interpretirao poruku predsjednika Vijeća HBK za katehizaciju i novu evangelizaciju, mons. Đure Hranića, koji je posebno istaknuo tridesetu obljetnicu društvenih promjena u Europi pa tako i tridesetu obljetnicu uvođenja vjeronauka u školske nastavne programe kod nas. U drugom dijelu poruke nadbiskup Hranić je napisao: „Katolički vjeronauk u osnovnoj i srednjoj školi ima pred očima najprije odnos čovjeka prema svojoj vlastitoj egzistenciji, a onda i prema cjelovitoj stvarnosti koja ga okružuje. Tek potom su specifični sadržaji i istine vjere predmet procesa njegova učenja i poučavanja. Upravo zbog toga Crkva ima pravo naglašavati važnost religije i kršćanske vjere te tumačiti posljednji smisao života i ljudskoga djelovanja. Na taj način ona daje doprinos odgoju i obrazovanju, koji čovjeka shvaća i potvrđuje u njegovu ljudskom dostojanstvu, čuva ga i štiti od mogućnosti da postane sredstvom bilo kakva interesa. Istodobno, Crkva štiti i sam sustav odgoja i obrazovanja, koji, čini se, često biva doveden u opasnost da postane predmetom različitih interesnih skupina”. (Galerija >)