Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

15. kolovoza 2019. godine

Uznesenje B. D. Marije - Velika Gospa

 

   Veliku Gospu, svetkovinu Uznesenja B. D. Marije smo u našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću proslavili sv. Misama u župnoj crkvi u 10 i 19, i u franjevačkom samostanu u 18 sati. Vrijeme je bilo vruće i sparno pa su klima-uređaji „imali posla“. Gospine svetkovine okupljaju vjernike svugdje u svijetu, pa je tako bilo i ovdje. Na svetim misama je bio lijepi broj vjernika, i domaćih i onih koji u Orebiću i okolici borave kao gosti.

   Župnik don Marko je na početku sv. Mise pozdravio sve Gospine poštovaoce spomenuvši povijesne činjenice ove svetkovine, tj. da se Marija na nebo uznesena slavi od četvrtog stoljeća, a osobito poslije 1950. g. kada je papa Pio XII. proglasio ovu istinu dogmom. Spomenuo je i brojna marijanska svetišta u svijetu i kod nas: Marija Bistrica iz 15. st., Trsat iz 13. st., Aljmaš i Sinjsko Gospino svetište iz 18. st., Voćin iz 15. st. Poišan i Solin iz 10. st. itd. Na kraju je podao hvalu našoj nebeskoj Majci riječima sv. Maximilijana Marije Kolbea.

   Okupljenim Gospinim štovateljima u župnoj crkvi na sv. Misi u 19 sati župnik je posebno govorio o marijanskim pjesmama. „Vjernička duša se uvijek trudila da na što ljepši i srcu bliži način počasti našu nebesku Majku. Nema crkvene pjesmarice u kojoj nije makar jedna trećina posvećena Gospinim pjesmama. Čuti i srcem pjevati riječi 'čuj nas, Majko, nado naša' ili 'o divna Djevice, nebeska Kraljice' ili 'rajska Djevo, Kraljice Hrvata, naša Majko, naša zoro zlata' i sl. pokazuje sve bogatstvo izričaja srca i svu djetinju ljubav vjrničkog puka. A ona, naša Majka, neka nas čuje i zagovara pred Gospodinom“. (Galerija >)