Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

10. kolovoza 2019. godine

Sv. Lovro, đakon i mučenik

 

   Kapela sv. Lovra, koja pripada našoj župi Pomoćnice kršćana u Orebiću, nalazi se u predjelu Žukovac, iza franjevačkog samostana Gospe Velike prema zapadu. Kapela se spominje prvi put g. 1564. u svezi s bratovštinama, a g. 1625 u vizitaciji biskupa A. Gozze.

   U kapeli se služi sv. Misa samo na blagdan sv. Lovra. Obitelj Ivana Jurkovića i Iva Sardelića se pobrinu da se kapela i prostor oko kapele urede. Ove godine je to posebno učinjeno, jer su slike Gospe Sniježne sa sv. Liberanom i sv. Lovro i sv. Stjepan renovirane i restaurirane, a njihove kopije su postavljene u oltar u kapeli. Originali su izloženi na istočnom zidu župne crkve, u dijelu crkve sa sličnim vrijednim unikatnim eksponatima. Kopije je izradio Perica Tolj, prema fotografijama slika koje je napravio Ivica Trojanović.

   Sv. Misa je i ove godine bila u osam sati. Župniku se don Marku, uz lijepi broj vjernika, pridružio i o. Mario Mihael Tolj, dominikanac, domaći sin, župnik župe sv. Križa u Dubrovniku. Župnik je na početku sv. Mise pozdravio sve prisutne, posebno one što slave imendan, a u homiliji je govorio o nutarnjoj vatri sv. Lovra, koja je bila jača od one vanjske na kojoj je ležao. „Da nije bilo ove nutarnje vatre, danas sigurno ne bismo slavili sv. Lovra. U dvanaestom stoljeću je vatra saracena spalila katedralu sv. Lovra u Trogiru, ali je nutarnja vatra vjere vjernika učinila da katedrala i danas ponosno stoji i svjedoči. Jednako tako je 1991. spaljena crkva sv. Lovra u Petrinji, ali po vatri vjerničke ljubavi za dom i rod ona i danas stoji ponosno na svom mjestu!“. (Galerija >)