Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

02. kolovoza 2019. godine

Gospa od Otoka

 

   I ove godine smo blagdan Gospe od Otoka, koja se slavi i kao Gospa od Anđela, Gospa od Milosti i Porcijunkula, proslavili na uobičajeni način. Iako je vrijeme bilo vruće i sparno, malo iza 16 sati smo općinskim brodom „Lovor“ krenuli prema otoku Badiji. Na brodu nas se okupilo preko 200 odraslih i pedesetak djece. Ovog dana hodočastimo na Badiju, jer je ovo dan obraćenja sv. Franje. On je 2. kolovoza 1208. godine u malenoj crkvici svete Marije od Anđela, podno grada Asiza, a ta crkvica je poznata kao Porcijunkula, zamolio oprost za sve vjernike, a odobrio ga je papa Honorije III. 1216. godine.

   Po dolasku na otok pratili smo u procesiji do samostanske crkve čudotvornu sliku Gospe od Otoka, koja je u pratnji bratima triju korčulanskih bratovština, dovezena brodom iz Korčule. Prije sv. Mise, koju je predmolio fra Stjepan Klarić u zajedništvu desetak svećenika i redovnika, bilo je pokorničko slavlje. Na početku sv. Mise, a posebno u prigodnoj homiliji, fra stjepan je posebno istaknuo potrebu traženja i pružanja oprosta, prema onome kako i molimo u molitvi „Oče naš“: „Otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim!“

   Na kraju, poslije misnog blagoslova, fra Jozo Zovko je molio porcijunkulski oprost pred slikom Gospe od Otoka, a nakon kratkog zadržavanja u atriju samostana i ispred crkve, gdje su se svi prisutni mogli malo osvježiti i okrijepiti hladnom vodom i sokovima, u sumrak smo se radosno vratili u Orebić. (Galerija 1>) (Galerija 2>)