Župni ured
Pomoćnice kršćana

Kralja Tomislava 5
HR-20250 Orebić
Tel./Fax. +385 20 713 004
Mob. +385 98 890 273
e-mail:
zupni.ured.orebic@du.t-com.hr

 

26. lipnja 2019. godine

Ministrantski izlet

 

   Ministranti naše župe Pomoćnice kršćana u Orebiću, zajedno sa ministrantima župe Viganj, vođeni svojim župnicima don Markom i don Josipom, su svoj jednodnevni izlet i ove godine imali na otok Badiju. Posebnost je ipak bila da su im se pridružili članovi našeg dječjeg zbora i čitači uz pratnju vjeroučiteljice Anite Vranješ Vidović.

  Vrijeme je bilo prekrasno, toplo i bez vjetra, a blagi povjetarac stvarao je još ljepšu ugodu dok smo plovili iz Orebića brodom „Papa“, (koji je vlasništvo obitelji Petričević) , uz obalu prema zapadu do ispod Korčule, a potom smo od dominikanskog samostana sv. Nikole, uz samu Korčulu, okrenuli prema Badiji.

   Doplovivši na otok najprije smo pošli u franjevački samostan gdje smo se u samostanskog crkvi Gospe od Otoka pomolili, a don Marko je kratko govorio o povijesti otoka i samostana (otok je dobio ime Badija po samostanu, lat. abbatia - opatija, koji je izgrađen na prelasku s 15. na 16. stoljeće). Posebno je spomenuo badijski križ, koji se sada nalazi u samostanu u Orebiću i zavjetnu sliku Gospe od Otoka, koja je sada u katedrali u Korčuli.

   Izletnici, a bilo nas je oko četrdeset sudionika, su jedva čekali da se u predivnoj uvali, zaštićenoj od bilo kakvog vjetra, sa kao kristal čistim morem, prepuste čarima takvog ugođaja, a debela hladovina u sjeni starih borova, godila je i tijelu i duši.

   Nakon objeda, kojeg su obilato pripravili domaćini na brodu, bilo je još dosta vremena i za igru i za kupanje, a u popodnevnim satima smo se radosni vratili u Orebić zahvalni Bogu i dobrim ljudima, koji su omogućili ovakav lijepi dan i doživljaj. (Galerija 1>) (Galerija 2>)